Öka patientsäkerheten vid skönhetsingrepp – skärp lagstiftningen nu!

I Sverige saknas det i dagsläget mer eller mindre reglering för estetiska behandlingar. Det är till och med lättare att öppna en skönhetsklinik än att få tillstånd att öppna ett café.

Vi vill skapa uppmärksamhet kring denna problematik och få Socialstyrelsen och Regeringen att fatta ett beslut i frågan. Vi kräver att utövare av estetiska behandlingar ska kvalitetssäkras.  Vi vill öka patientsäkerheten och står därför bakom en skärpning av lagstiftningen!

2102_bd152c41

Skapa uppmärksamhet och sprid information du också!

Lägg till detta märke på din blogg eller hemsida. Kopiera koden nedan:

”Lättare att öppna skönhetsklinik än att få tillstånd att öppna ett café”

I Sverige saknas det i dagsläget mer eller mindre reglering för estetiska behandlingar. Per Hedén, docent i plastikkirurgi och grundare av Akademikliniken säger att: ”Det är till och med lättare att öppna en skönhetsklinik än att få tillstånd att öppna ett café.”

Det är ett faktum att vissa behandlare saknar medicinsk utbildning. Hur seriöst är det exempelvis att hudterapeuter eller frisörer injicerar hyaluronsyrepreparat för läppförstoring och behandling av rynkor?

Angående ingrepp av plastikkirurgisk natur krävs i och för sig att utövaren är läkare, utöver läkarexamen uppställs dock inga ytterligare krav. Det innebär att många utövare helt saknar utbildning i just estetisk kirurgi.

2074_bd152c41

 ”Man har tyckt att är man legitimerad läkare så kan man göra vilka operationer som helst, vilket naturligtvis är helt felaktigt. Ska man göra en röntgen ska man gå till en röntgenläkare, vill man ha plastikkirurgi går man till en plastikkirurg. Det är ganska logiskt.”

– Dr. Jan Jernbeck, grundare av Akademikliniken, i en intervju på TV4 Nyhetsmorgon.

Akademikliniken stödjer nya lagförslag från Socialstyrelsen

Akademikliniken stödjer de nya lagförslag som Socialstyrelsens särskilt tillsatta utredare presenterat.

I både Danmark och Frankrike har staten krävt specialistexamen i plastikkirurgisk för vissa ingrepp. Det råder även inom EU ett pågående certifieringsarbete men detta tar tid. I Sverige händer det dock alldeles för lite. Detta trots att vi är i stort behov av klara regler.

Några av de förslag som framkommit är att den som vill utföra estetiska behandlingar måste ha ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen. Det föreslås även en 18-årsgräns, den som behandlas måste vara myndig. Vidare önskas regler om patientens rätt till information där krav på betänketid före ingreppet samt skriftligt samtycke upprättas.

Enligt förslaget ska Socialstyrelsen utfärda ett särskilt tillstånd till den som avser att utföra estetiska behandlingar. Den som får tillstånd att utföra de estetiska behandlingarna ska jämställas med hälso- och sjukvårdspersonal och får därmed samma ansvar och skyldigheter. Detta gäller oavsett formell utbildning. Om patienten drabbas av skador till följd av genomgången estetisk behandling ska denne ha möjlighet till ekonomisk ersättning från patientförsäkringen överensstämmande med den offentligt finansierade hälso- och sjukvården.

Ett operativt ingrepp innebär alltid en risk. Således är det oerhört viktigt att branschen är reglerad för att säkra hög kvalitet och patientsäkerhet!