Ett vackrare leende med skalfasader

En skalfasad är ett tunt skal i porslin som klistras fast på tandytan. Ingreppet utförs av en tandtekniker. Skalfasader ger tänderna ett snyggare utseende, inte bara vad gäller färg, utan även till form och storlek. De flesta patienter väljer att utföra en mer omfattande behandling med skalfasader, men man kan även behandla enskilda tänder.

1668_bd152c41

1735_6a0a6891

Vad händer inför en behandling?

Under ett konsultationsbesök samlar vi information i form av röntgen, avtryck och foton.

Vi lyssnar på dina önskemål, går igenom behandlingen och svarar på dina frågor.Våra tandtekniker tar sedan fram ett utseende som passar dig. Normalt sett tillverkar vi provisoriska tänder i plast som du kan prova för att få en bild av det slutgiltiga resultatet. Därefter börjar vi tillverka skalfasaderna.
 
Du får vidare information vad det kan kosta och eventuella väntetider.

Hur går en behandling till?

Fasaderna tillverkas av en tandtekniker som kan tillverka porslinsskal som är så tunna som 0,2 mm vilket innebär att man inte behöver slipa ner tanden så mycket, i vissa fall behöver man inte slipa ned något alls.

När alla tänder har preparerats färdigt tar vi ett exakt avtryck, foton och index så att tandteknikern kan färdigställa fasaderna. Det här arbetet tar i regel cirka två veckor. Under mellantiden får du ha de provisoriska fasaderna i plast.

Fastsättningen gör vi med en tunnflytande cement. Porslinsytan inuti fasaden etsas för att ge en rå yta. Även tandens emalj etsas på motsvarande sätt.

När vi ska cementera fast skalfasaden fyller vi upp den med en kompositbaserat cement som binder både kemiskt och mekanisk till ytan. Sedan sitter fasaden oerhört hårt fast.

1745_bd152c41

1742_6a0a6891

Vad händer efter en behandling?

Resultatet syns direkt och de nya tänderna kan användas utan några restriktioner samma dag.

Efterbehandling och kombinationsingrepp

Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom vid konsultationen.

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Vår tandläkare Christina Malmsjö är knuten till försäkringskassan.

Se priser för skalfasader>

1820_dda7fc4c

Namn: Anita
Ingrepp: Tandrekonstruktion samt Invisalign

Vad tycker de som har gjort operationen?

Anita lider av tarmsjukdomen Morbus Crohn. Detta har i det långa loppet resulterat i att hon fått korttarmssyndrom. Hon har svårt att ta upp näringsämnen, vilket har gjort att hennes tänder är helt förstörda. Hon har under drygt ett års tid besökt Akademikliniken och tandläkaren Christina Malmsjö, som är specialiserad på estetisk tandvård.

- Hon kom hit första gången i september 2009 och det tog drygt ett år innan vi var klara med behandlingen. Hon har fått genomgå en helhetsbehandling, allt ifrån att rengöra tänder, behandlingar mot karies till att ta bort tänder. Eftersom hon hade stora luckor mellan tänderna var vi tvungna att flytta tillbaka dem. Detta gjordes via en osynlig tandställning som kallas för Invisalign. Det är ganska nytt i Sverige och modellen tas fram genom avancerad datateknik. Avslutningsvis gjorde vi en tandrekonstruktion, säger tandläkare Christina Malmsjö.