BröstAtt förlora ett bröst. Och få ett nytt.

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor i västvärlden. Det normala ingreppet vid bröstcanceroperationer är att hela bröstet inklusive bröstvårtan och körtlarna i armhålan avlägsnas. Ingreppet lämnar en helt platt bröstkorg, med ärr löpande tvärs över bröstet och utan någon vårtgård och vårtknopp. Vi har många års erfarenhet och kunskap att bygga upp ett nytt bröst med rekonstruktiva ingrepp. På Akademikliniken möter du några av världens främsta kirurger inom plastikkirurgi.

Det är vanligt att man genomför återuppbyggnaden av ett borttaget bröst långt efter bröstcanceroperationen. Studier visar dock att majoriteten av de kvinnor som drabbas föredrar en omedelbar rekonstruktion.

Dessutom finns det tecken som visar att kvinnor bättre tar upp det nya bröstet i sin kroppsidentitet om återuppbyggnaden sker i samband med att man tar bort det sjuka bröstet

Vad händer inför en operation?

Första gången du besöker oss får du träffa en erfaren informationssköterska som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Vi pratar också igenom dina förväntningar.

Nästa steg är att boka en tid för operation. Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

Trygghetsgaranti vid kirurgi

Läs mer

Hur går en bröstrekonstruktion till?

Det enklaste sättet att bygga upp ett nytt bröst är att använda ett bröstimplantat. Men vävnaden är ofta så stram över bröstkorgsväggen att det inte går att genomföra en enkel protesimplantation utan att tillföra mer hud. Det kan man göra på olika sätt.

En metod är att stoppa in en vävnadsexpander, en liten silikonballong, under bröstmuskeln som successivt får töjas ut genom att man fyller på med koksaltlösning via en ventil som ligger under huden. När vävnaderna har töjt ut sig ersätter man ballongen med ett permanent implantat. Ett annat alternativ är att man lånar vävnad från andra delar på kroppen. Det kallas att man gör en lambå.

Till skillnad från en vanlig bröstförstoringsoperation bygger man normalt endast upp det ena bröstet med ett implantat. Det resulterar många gånger i att det nya bröstet blir något rundare och fastare till formen än det bröstet som inte är opererat. Därför kommer det alltid att finnas en viss asymmetri efter återuppbyggnaden av ett bröst.

Det är enklast att använda bröstimplantat, men under senare år har man alltmer gått över till att bygga upp det kvinnliga bröstet med hjälp av patientens egen vävnad. Om ett litet bröst skall byggas upp kan detta göras genom förskjutning av ryggmuskulaturen eller att man flyttar fett från magen upp till bröstet. Anledningen att man väljer den här metoden är att risken för komplikationer vid en protesimplantation ökar väsentligt om bröstkorgsvävnaden har blivit strålbehandlad efter bröstcanceroperationen. Den risken finns inte när man använder kvinnans egen vävnad. En annan fördel är att det nya bröstet blir helt mjukt och får bättre symmetri med bröstet som inte är opererat.

Om bröstvårtan har avlägsnats i samband med bröstcanceroperationen kan man skapa en ny. Vårtknoppen kan göras på olika sätt. Antingen kan halva vårtknoppen på det kvarvarande bröstet flyttas över till den opererade sidan, eller också kan små hudflikar skäras ut på det återuppbyggda bröstet på platsen för vårtknoppen och svepas omkring varandra så att man får en utstående knopp. Man kan också bygga upp en vårtknopp med vävnad från örsnibben eller från en tå.

När man har byggt upp vårtknoppen kan man skapa en vårtgård, antingen med hudtransplantat från innerlåret eller genom att man lånar hud från det andra bröstets vårtgård. Idag är det dock vanligare att man skapar färgad hud i vårtgården med hjälp av medicinsk tatuering. Man lägger helt enkelt brun färg på vårtgårdsområdet som sedan tatueras in i huden. Det ger ett naturligt utseende på den nya bröstvårtan och vårtgården.

Vad händer efter din bröstrekonstruktion?

Efter operationen får du ligga kvar 3-6 timmar på ditt rum för omvårdnad och smärtlindring. Duscha kan du göra dagen efter operationen.

Efter ungefär en vecka kommer du tillbaka för en första kontroll och efter 14 dagar tar vi bort den eventuella stygn som finns kvar.

Efter en vecka kan de flesta börja arbeta och efter 3-6 veckor kan du börja träna igen. Innan dess rekommenderar vi lugna promenader. Du bör undvika att tänja ärren under de tre första månaderna. Läkningsprocessen är väldigt individuell, därför är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassa dig efter dem. Undvik att sola ärren under de första sex månaderna.

Privat sjukvårdsförsäkring

Om du har en sjukvårdsförsäkring som privat person eller via ditt företag så kan den vara gällande vid vård på Akademikliniken. Akademikliniken samarbetar med flera försäkringsbolag.

Vill du veta om din försäkring gäller hos oss? Vänligen kontakta ditt försäkringsbolag.

Vilka frågor brukar vi få?

Det dyker alltid upp en massa frågor. Tveka inte att höra av dig, både före och efter din operation.

Namn: Eva-Lotta
Ingrepp: Bröstrekonstruktion

Vad tycker de som har gjort operationen?

Eva-Lotta besökte kliniken för att få sitt ena bröst rekonstruerat efter en bröstcanceroperation. Hon hoppas att det nya bröstet ska ge tillbaks hennes självförtroende.

– Det är fruktansvärt att bli av med bröstet. Det är som om någon hugger av armen, foten eller benet. Det är verkligen en jättesorg. Jag känner att jag förlorat mycket av min kvinnlighet, säger Eva-Lotta.

För att bygga upp Eva-Lottas bröst behövdes en kombination av implantat och lambå där dr. Jan Jernbeck tillförde vävnad från ryggen, en operation som tog cirka 5 timmar.

Eva-Lotta tyckte att operationen kändes bra och är nöjd med resultatet.

– Det är en fantastisk känsla att titta ner och ha två bröst! Jag hoppas nu att jag satt punkt för det jag gått igenom de senaste tre åren, och att jag genom att bli mer symmetrisk kan ha andra typer av kläder och bli starkare av det, säger hon.

Eva-Lotta ska genomgå ytterligare en operation där Jan ska skapa en bröstvårta och en vårtgård på bröstet samt skapa symmetri mellan de båda brösten.