Kropp

Vadförstoring utan kirurgi eller med implantat

Underbenens form och kontur präglas av benstommens och vadmusklernas storlek. Kraftiga underben kan i allmänhet inte minskas såvida inte storleken beror på fettansamlingar. En underutveckling av underbenens ben och muskler kan bero på antingen medfödda tillväxthämningar eller sjukdomstillstånd, som t ex polio eller förlamningar.

Dessutom kan patienter som trots hård träning inte utvecklar muskelvolym eller personer som inte har tid till träning ha glädje av en vadoperation. Implantatet kan variera både till form och storlek vilket möjliggör individuell anpassning efter patientens behov.

Hos Akademikliniken utför vi vadförstoringar utan kirurgi med fillers eller permanent med implantat.

Vad händer inför en behandling?

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.
Läs mer om narkos här

Hur går behandlingen till?

Vadförstoring utan kirurgi – Väljer du att göra en vadförstoring med filler sker detta under lokalbedövning. Eftersom fillern injiceras med en smal kanyl slipper man de större ärr som bildas vid kirurgiska ingrepp.

Ingångshålet tejpas över efter ingreppet och läker snabbt ihop. Resultatet av syns direkt. Det går till och med att se sig i spegeln under behandlingen och vara med i beslutet om ytterligare fyllning.

Vadförstoring med implantat – Genom ett 4-5 cm långt snitt i knävecket kan muskelhinnan spaltas och lyftas ganska enkelt. I detta hålrum införes en eller två halvfasta, en för varje muskelbuk, spolformade silikonimplantat allt efter önskad förstoring. Fickan och huden försluts med stygn. Ärret kommer att bli i det närmaste osynligt i knävecket. Ett fast cirkulärt bandage anläggs som man skall bära i en vecka.

Vad händer efter en vadförstoring?

Du får stanna kvar på Akademiklinikens vårdavdelning för omvårdnad upp till ett dygn beroende på vilken typ av ingrepp du genomfört.

Vid vadimplantat – Du kommer uppleva en relativt stark spänningskänsla lokalt över vadmuskulaturen. I allmänhet kan denna kuperas med lättare smärtstillande medicin. Man skall inta horisontalläge med förhöjd benända som mycket som möjligt första veckan.
Man får gå upp för toalettbesök och måltider.

Efter fem till sju dagar kommer du tillbaka för en första kontroll. Efter 14 dagar tar vi bort eventuella stygn som finns kvar. Du är alltid välkommen att höra av dig tidigare till oss om du önskar. Beroende på ingreppets omfattning och vad du har för typ av arbete så kommer du att vara borta från arbetet i en till tre veckor.

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.