Kropp

Återskapa underlivet efter förlossning med försnävningsplastik

Hos vissa kvinnor spricker eller töjs bäckenbottenmuskulaturen och slidan ut efter en eller flera förlossningar. Det skapa problem med att hålla urinen.  Vissa kvinnor upplever också att en uttöjd slida påverkar den sexuella upplevelsen.Operationen syftar till att rekonstruera och återskapa underlivet så långt som det är möjligt.

Vad händer inför en operation?

Vid det första konsultationsbesöket tar din kirurg reda på om du har några problem i urinvägarna eller med några sexuella funktioner. Då bör i så fall en urologspecialist eller gynekolog göra en utredning och undersöka slidan och bäckenbotten.

Vi diskuterar vidare dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vad det kan kosta och hur lång väntetid det är. Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Vi pratar också om dina förväntningar.

Om du väljer att gå vidare bokar vi en operationstid. Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

Hur går en försnävningsplastik till?

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken. Läs mer om narkos här.

Under operation som utförs med narkos avlägsnas en bit av den bakre slidväggen. Därefter sys bäckenbottenmuskulaturen ihop liksom slidans slemhinnor.

Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

Vad händer efter en försnävningsplastik?

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Läkningen brukar gå snabbt.

Den första veckan kan du behöva ta smärtstillande tabletter, men obehagen och spänningarna försvinner successivt under ett par veckors tid. Normalt kan man återuppta sexuell aktivitet efter ca 1 månad.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för försnävningsplastik>

1768_dda7fc4c

Namn: Anna, 38 år
Ingrepp: Försnävningsplastik

Anna är 38 år och har fött fyra barn. Vid den första förlossningen för 13 år sedan klipptes hon illa och har sedan dess lidit av förslappad muskulatur i underlivet och av urinläckage. Den förändrade muskulaturen påverkade även hennes samliv med sin man. Hon sökte hjälp hos Akademikliniken och träffade doktor Jan Jernbeck.   – Efter förlossning är det vanligt med skador, bland annat vidgas bäckenbotten och den kan ha svårt att återfå sin form.Målet var att återfå anatomin och stabilisera muskulaturen. Det finns dock aldrig någon garanti för att problematiken med urinläckage blir åtgärdat. Man får se det som ett plus om det blir så bra.
I Annas fall har hon läkt bra och den tidigare undersökningen visar att det gått bra. Det man inte får glömma är att många kvinnor har problem efter förlossningen, men de talar sällan om dem. En viss förändring från man acceptera när man får barn men det finns många olika behov och det gäller att söka hjälp. För dem flesta fall räcker den normala träningen genom ”knip, träna, knip, träna” men i andra fall krävs ytterligare åtgärder. Våga sök hjälp, avslutar doktor Jan Jernbeck.