Kropp

Bukplastik efter graviditet eller viktnedgång

En platt och välformad mage är något som många önskar och som ibland kan vara svårt att uppnå med hjälp av bara träning och bra kost. Även om man är vältränad och äter bra kan man få problem med en putande eller slapp mage t ex i samband med viktförändringar, graviditet, kirurgiska ingrepp, genetiska orsaker och i samband med att man blir äldre.

Bukplastik är en operation som görs för att ta bort överskottshud och fett från magen. Ofta i kombination med att man även återställer försvagade och separerade magmuskler. Resultatet är en slätare och jämnare mage. På engelska kallas denna operation ofta för en ”tummy tuck” .

Viktigt att tänka på är att varken fettsugning eller bukplastik är metoder för generell viktminskning och kan inte heller ersätta träning och bra kost.

Trygghetsgaranti vid kirurgi

Läs mer

Olika typer av bukplastik

Fettöverskott på magen kan i vissa fall gå att åtgärda med endast en fettsugning, men många gånger, som exempelvis efter en graviditet eller kraftig viktnedgång, finns också ett hudöverskott. Då behövs en bukplastik för att uppnå det resultat som man är ute efter. Finns det överskott på fett och hud både ovanför och nedanför naveln så brukar vi rekommendera en mer omfattande bukplastik, en så kallad full bukplastik. Ibland uppstår överskott av fett och hud endast nedanför naveln. Då kan det räcka med en mer begränsad operation, en så kallad liten eller modifierad bukplastik. Om fett- och hudöverskottet även fortsätter på kroppens baksida behövs en så kallad cirkumferent bukplastik för bästa slutresultat.

Uttänjda bukmuskler, som har förslappats och försvagats och delat på sig efter till exempel en graviditet, åtgärdas också vid en bukplastik. Denna typ av besvär brukar ibland kallas för ”mammamage”.

 

Bukplastik och mammamage med Peter Emanuelsson

När är det inte lämpligt med bukplastik

Bukplastik och fettsugning är inte en viktminskningsmetod. Om magen är stor på grund av en fettansamling inne i själva magen (runt tarmarna) så hjälper inte fettsugning och bukplastik. Det kan endast åtgärdas genom att motionera och äta rätt och att man därmed går ned i vikt. Det eventuella hudöverskott som sedan kan uppstå efter viktminskningen kan först då åtgärdas med en bukplastik.
Resultatet av en bukplastik är permanent men om man genomgår stora viktförändringar efteråt så kan det ha negativ inverkan på det långsiktiga resultatet. Planerar du ytterligare graviditeter eller en större viktminskning så är det bättre att vänta med operationen.

 

Hudöverskott efter graviditet eller viktnedgång? Den här guiden ger dig en introduktion om överskottshud och bukplastik Ladda  ner

 

Vad händer inför en operation?

Du bokar en tid för konsultation hos en av våra plastikkirurger. Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter, vilka områden som kommer att förbättras med operationen och vad det kommer att kosta.

Vi går också igenom ditt generella hälsotillstånd och stämmer av att ditt BMI-värde inte är för högt. Du får också all praktisk information du kan behöva kring operationen om vad som gäller före, under och efter och hur du ska förbereda dig på bästa sätt. Efter konsultationen finns vi alltid tillhands för att svara på ytterligare frågor
Boka konsultation

 

Hur går en bukplastik till?

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som ritar upp operationsområdet fotograferar det. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

Bukplastik sker under narkos och tar två till tre timmar beroende på ingreppets omfattning.

Läs mer om narkos här.

Vanligtvis påbörjas ingreppet med fettsugning och därefter läggs ett snitt över ljumsken och pubeshåren, så kallat bikinisnitt. Formen och längden på snittet beror på mängden hud som skall tas bort. Efter att ha lyft på huden kan de underliggande försvagade muskler sys ihop och förstärkas. När överskottshuden tagits bort dras den återstående huden nedåt och snittet sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar.

 

LYSSNA: Mage och bukplastik med plastikkirurg Dr. Ulf Garpered

Ytligheter om mage och bukplastik

 

Vad händer efter en bukplastik?

Du får stanna kvar på vår vårdavdelning för omvårdnad under ett eller två dygn efter din bukplastik. På operationsdagen får du en gördel, som fungerar som stödkorsett de första veckorna efter operationen. Normalt har du också en eller två dränageslangar som ska transportera bort vätskeöverskottet som uppstår i samband med operationen.

De första dygnen efter operationen kommer du att uppleva en känsla av svullnad och ömhet i magen och du kommer att ha nedsatt känsel i huden på magen. Under de första dagarna kan du behöva smärtstillande medel. Svullnaden avtar successivt under de första veckorna.

Efter fem till sju dagar kommer du tillbaka för en första kontroll och efter cirka två veckor tar vi bort eventuella stygn som finns kvar. Du är alltid välkommen att höra av dig tidigare till oss om du önskar – vi finns tillgängliga 7 dagar i veckan dygnet runt efter att du gått hem efter operationen om du behöver komma i konakt med oss.

Beroende på ingreppets omfattning och vad du har för typ av arbete så kommer du att vara borta från arbetet i cirka en till tre veckor. Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. De första tre veckorna rekommenderar vi att du avstår från träning och tunga lyft och håller igång med lugna promenader. Först efter tre månader kan du röra på dig helt utan begränsningar. Undvik också att sola ärren.

Du kan se en förbättring redan när stygnen är borta. Slutresultatet – en platt och välformad mage – går först att bedöma tidigast efter sex månader. Tänk på att resultatet varierar mellan olika människor beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet.

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Paketpris
Den här operationen ingår även i vårt mammapaket med 12% rabatt, läs mer om paketet här >

Se priser för bukplastik>

Före- och efterbilder

Här kan du se bilder på några av våra patienter som genomgått en bukplastik

Före- och Efterbilder Bukplastik

 

Vad tycker de som har gjort operationen?

1765_dda7fc4c

Jenny, 34 år om sin bukplastik och bröstlyft
Jenny har fött fem barn och graviditeterna resulterade i att hon gick upp kraftigt i vikt. Hon har genomgått två magsäcksoperationer som hjälpte henna att gå ner 70 kilo i vikt. Hon vände sig till Akademikliniken för att lyfta sina bröst och göra en bukplastik. Hon genomförde en ett kombinationsingrepp och gjorde både ett bröstlyft med med bröstförstoring samt en cirkumferent bukplastik. I detta fall gjorde man en mindre fettsugning, tog bort ca 2,6 kg hud runt magen samt att man opererade in ett droppformat implantat.

– Jag ville operera mig för att känna mig nöjd med mig själv. Jag är otroligt nöjd. Operationen var värd varenda litet ont, aj och pust, avslutar Jenny.

Jenny fick vara kvar på kliniken i två dagar, då det var en omfattande operation.

Hristos Biggest Loser
Hristos, 30 år om sin bukplastik
Hristos som blev Biggest Loser Hristos valde att genomgå en bukplastik hos oss på Akademikliniken.

Nu har det gått två veckor sen din operation, hur mår du idag?
– Jag mår bra, men har fortfarande ont. Smärtan har lagt sig lite, men jag behöver fortfarande ta smärtstillande på kvällen innan jag ska sova. Men smärtan var ingen överraskining, det var jag förberedd på. Jag trodde till och med att det skulle vara mycket värre eftersom de tagit bort hud runt hela magen, midjan och även bak på ryggen. Det jag tänkte mest på var själva ärret efter operationen. Man vill ju inte att det ska synas. Dr. Jernbeck pratade igenom placeringen av ärret innan ingreppet och som det ser ut idag, även om det inte är färdigläkt och fortfarande väldigt svullet, så känner jag mig väldigt nöjd. Det sitter lågt och är inte synligt.

Nästa gång vi träffar Hristos är om 3 månader.

Vill du läsa mer om hans resa kan du göra det i vår blogg >

1766_dda7fc4c

Pia, 54 år om sin bukplastik
Pia är 54 år och för 19 år sedan genomgick hon ett kejsarsnitt som läkte dåligt. Hon fick ett stort ärr på magen som hon skämdes över. Därför besökte hon Akademikliniken för en konsultation. Pia skulle genomgå fettsugning och bukplastik.

Akademikliniken får ofta frågan hur mycket fett man kan ta bort vid en fettsugning. Plastikkirurgi är inte någon form av magi. Självklart finns det begränsningar. Dock finns det en liten tumregel och det är att man kan avlägsna ungefär 10 % av kroppens vikt.

– Jag ville se mer kvinnlig och elegant ut. Jag tycker om min nya kropp, jag är mycket gladare nu, avslutar Pia.

Pia genomgick en stor operation. Man kan förvänta sig färdigt resultat ungefär efter 6 månader.

1767_dda7fc4c

Suzana, 29 år om din bukplastik
Efter att ha genomgått två kejsarsnitt mår Suzana 29 år dåligt över sin mage som inte blivit sig lik. Hon vill göra en bukplastik och en fettsugning. Hon sökte hjälp hos Akademikliniken.

– Suzana ville få sitt självförtroende tillbaka. Efter att ha fått två barn hade bukens form och muskulatur förändrats. Huden hade töjt sig och hon hade fått många bristningar. Hon kände sig obekväm och mådde dåligt över det här, säger doktor Jan Jernbeck.

Suzana genomgick en bukplastik där bukmuskulaturen syddes ihop. Huden sträcktes och töjdes ut. Dessutom genomgick hon en kompletterande fettsugning.

– Jag tror både hon och jag är nöjda med resultatet. Det enda man får ha i åtanken är att Suzana har en elastisk hud med många bristningar, därför är den inte lika fjädrande som andra hudtyper.

Kroppen behöver vila i ungefär 6 veckor, därför är det viktigt att man inte tar ut svängarna och börjar träna på en gång. Efter två veckor kan man börja med promenader men är det fortfarande ömt och gör ont får man ta det lugnt

Maria, 42 år om sin bukplastik

Hej.

Det är mer än tre år sen jag gjorde min bukplastik nu. Ärret bleknar successivt och ibland glömmer jag till och med bort det mirakel som Riika utförde på min kropp.

Det känns på något märkligt sätt som om det alltid varit så här. Att jag vågar gå i badhus. Att jag lärt mig crawla. Att jag vågar lyfta linnet på tuffa träningspass och torka svetten i pannan utan rädsla att någon ska få syn på det som finns där under. Den där magen som nästan hade lika stort behov av sport-bh som brösten. Att inte en enda människa sen dess glatt gratulerat till att jag ska få nummer fyra. Att ingen säger ”Ja, du har faktiskt väldigt mycket mage för att vara så smal och vältränad”. Att jag inte längre kan projicera andra jobbiga saker på min mage, mitt extrema komplex, utan faktiskt tvingats ta itu med saker som känts jobbigt i mitt liv. Inget mer att dölja sig bakom. Inget mer som hindrar mig.

Det känns som att det alltid varit såhär. Men när jag ser mig själv i spegeln, när jag är på stranden i bikini, när jag provar de där klänningarna jag inte ens drömde om förut så känner jag en sån enorm glädje för att jag till slut hade modet att få er hjälp.

Nästan två liter fett och ett kg hud. Som att avlägsna en energitjuv till kompis jag mår så obeskrivligt bra av att vara utan.

Det ni gör och vad det kan betyda för människor som ni hjälper är fantastiskt!
Ville bara säga det :)

Stort tack från Maria