Kropp

Ta bort häng och hudöverskott med armplastik

På en del yngre kvinnor kan man utföra en fettsugning av en kraftig överarm utan att man behöver göra någon kirurgisk hudsträckning. Men de flesta patienter som söker för det här problemet har också ett häng och överskott i huden. Därför måste man göra ett snitt på insidan av armen och avlägsna överskottshud. Det här ingreppet kallas vanligtvis för innerarmsplastik

 

Vad händer inför en operation?

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

Läs mer om narkos här

Trygghetsgaranti vid kirurgi

Läs mer

Hur går en armplastik till?

För att åstadkomma en bra sträckning av överskottshud på armen måste man lägga ett snitt på överarmens insida. Vanligtvis går ärret från armhålan och nästan ned till armbågen. Längden på ärret beror på hur mycket hud som man måste ta bort. Ingreppet genomförs antingen med lokalbedövning och ytligt verkande sömnmedel, eller i full narkos. Det beror på omfattningen av fettsugningen och hudborttagningen.

Läs mer om narkos här.

Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

 

 

Vad händer efter en armplastik?

Efter operation sys snittet ihop och du får omvårdnad på kliniken. Det behövs oftast någon form av elastiskt stödbandage från handen och upp mot armhålan. Om man bara bandagerar överarmen blir ofta underarm och hand mer svullna.

De första dygnen efter operationen bör man tänka på att inte ha armarna hängande utmed sidorna, det kan resultera i svullnad och stickningar. Lämpligast är att ha armarna upplyfta så mycket som möjligt, till exempel liggande på ett par kuddar i sängen.

Underarm och hand kan ändå svullna hos vissa patienter, men den försvinner vanligtvis ett par dagar efter operationen. Efter operationen är det viktigt att du spänner muskulaturen i underarmarna genom att sträcka och böja fingrarna. På så vis kan du minska svullnaden.

De flesta patienter kan återgå till ett stillasittande arbete efter drygt en vecka, stygnen avlägsnas efter cirka 14 dagar.

Därefter rekommenderar vi tejpavlastning och eventuellt ett elastiskt stödbandage upp till ca 3-4 veckor efter operation. Efter cirka tre veckor kan man återgå till lättare fysisk aktivitet.

Hudens elasticitet skiljer sig på olika kroppsdelar. Det innebär att förutsättningarna för enbart en fettsugning varierar. Innerarmarna har sämre förutsättningar än exempelvis vaderna. Därför är det vanligt att man behöver en armplastik i detta område.

Den största risken med en innerarmsplastik är att ärret blir mer iögonfallande än vad man förväntar sig. Därför är behandlingen av ärret efter en operation avgörande för att få ett bra resultat. Ärren ska skyddas med kirurgisk tejp, gärna upp till ett halvår efter operation. Du bör inte heller utsätta ärren för solen. Det kommer alltid att finnas ett ärr på armens insida, men vanligtvis bleknar detta med tiden till ett ganska diskret litet vitt streck.

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Tänk dock på att använda solkräm med en hög skyddsfaktor under de första sex månaderna.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

 

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Paketpris
Den här operationen ingår även i vårt viktminskningspaket med 12% rabatt, läs mer om paketet här >

Se priser för armplastik >

Här kan du läsa mer om våra hudvårdsprodukter>