Hudvård

Vi kan utföra behandling av rosacea på olika sät

Rosacea är ett kroniskt och inflammatoriskt tillstånd i huden som i regel drabbar vuxna över 30 års ålder. Studier visar att upp emot 10% av alla skandinaver lider av rosacea i en eller annan form. Trots det är kunskapen om rosacea väldigt liten.

De vanligaste symptomen på rosacea är finnar, knottror, rodnader och ytliga blodkärl, men ibland utvecklas detta även till inflammatoriska utslag. Dessa är vanligtvis är lokaliserade på näsa och kinder, men kan även uppstå på övriga områden i ansiktet såsom i pannan eller runt ögonen. Perioral dermatit anses vara en variant av rosacea där utslagen är lokaliserade runt munnen.

Orsaken till rosacea beror på en inflammation som troligtvis uppkommer till följd av förändringar i blodkärlen. Det finns även en ärftlig komponent i uppkomsten och det finns ett flertal yttre faktorer som har stor inverkan, såsom stress, sol och vind, koffein, läkemedel, alkohol, starkt kryddad mat samt vissa kosmetika.

Preliminär bedömning via mail

Vad säger hudläkaren?

– Det är vanligt att mina patienter inte är medvetna om att de har Rosacea fast de lider av utslagen. På frågan om de fått hjälp tidigare svarar många att de trott att det rör sig om känslig  hud, allergi eller att det går i släkten. Undersökningar visar att de som drabbats av rosacea upplever att de har sämre livkvalitét än andra och sjukdomen påverkar ofta självkänslan. Rosacea kan gå i skov varför det krävs en långsiktig behandlingsplan som omfattar både rätt hudvård och extra insatser så som laserbehandling och cid behov receptbelagda läkemedel. Många faktorerna triggar rosarean, en av de vanligaste är sol, varför är det viktigt att alltid ha ett bra solkydd i ansiktet, speciellt om man har väldigt ljus hud då ljushyade har större benägenhet att få rosacea, säger hudläkare Dr. Christoph Martschin.

Hudläkare Dr. Christoph Martschin

Behandling av rosacea

Vid inflammatoriska förändringar (röda utslag) kan man ibland behöva inleda en behandling av rosacea med att ta hjälp av receptbelagda läkemedel för att uppnå bästa resultat. Svårare grader av rosacea bör alltid behandlas av en hudläkare. Akademiklinikens hudläkare finns tillgänglig för att ställa diagnos och föreslå den behandling som passar just dina behov bäst.

Boka tid för konsultation här >

En annan behandling av rosacea är laserteknik och IPL kan därefter användas för att dämpa rodnader och ytliga blodkärl som rosacea kan orsaka samt verka inflammationshämmande.

Läs mer om Laser och IPL här >

I regel krävs en serie av flera behandlingar för att uppnå optimalt resultat. I samband med konsultationen får du råd om detta av din behandlare.

Boka tid för konsultation eller behandling här >

Att tänka på om man fått diagnosen rosacea

Det finns olika yttre och inre faktorer som kan trigga igång rosacea. Ofta är det väldigt individuellt, men här listar vi några av de vanligaste orsakerna till att rosacea blossar upp.

- Solen (den absolut vanligaste orsaken)
- Extrema temperaturer
- Stark mat
- Alkohol
- Stress

Vad kostar en behandling av rosacea?

Konsultationen hos vår hudläkare är avgiftsbelagd. Priset på efterföljande behandling av din rosacea beror på en rad olika faktorer bl a omfattningen av problemet och vilka metoder som kommer att användas. I samband med konsultationen får du en kostnadsberäkning för behandlingen av rosacean.

Se priser för behandling av rosacea>