hårborttagning

Skonsam behandling av ytliga ådernät på benen

Ådernät är spindelliknande utvidgade blodkärl i hudens yttersta lager. Det är vanligt på benen, men kan också förekomma i ansiktet.

Det kan vara lätt att ta miste på ådernät och åderbråck. Ådernät är tunna, ytliga och synbara bristningar i blodkärlen, som varierar i färg från rött till blå/lila.  Orsaken till att man drabbas varierar; det finns ärftliga faktorer men också hormonella. Det är vanligt att ådernät uppstår i samband med graviditet och sitter man mycket stilla alternativt står mycket t ex i sitt jobb så kan det också vara en bidragande orsak. En annan orsak kan vara bakomliggande åderbråck.

Ytliga ådernät kan förekomma i alla åldrar. Det är först och främst ett kosmetiskt problem eftersom ådernät, till skillnad från åderbråck, aldrig ger upphov till smärta.

Behandling av åderbråck kan du läsa om här Åderbråck

 

Vad händer inför en behandling?

Du träffar en av våra legitimerade behandlare för en personlig konsultation där ni tillsammans går igenom dina problem och önskemål.

Baserat på det rekommenderar behandlaren sedan vilken behandling som är lämplig och berättar om fördelar och risker. Därefter tar ni gemensamt beslut om vilken behandling som ska utföras.

När det gäller behandling av ådernät kan den oftast utföras i direkt anslutning till konsultationen om man önskar det, men vi ser gärna att man ger sig själv betänketid innan. I samband med konsultationen går vi även igenom din hälsostatus och ev. medicinering. Generellt bör man undvika blodförtunnande läkemedel inför en injektionsbehandling. Är du gravid eller ammande avråder vi från behandling.

Hur går en behandling till?

Den metod vi använder oss av är en injektionsbehandling som får kärlen att klibba ihop sig, och som kallas ”sklerosering”. Man injicerar läkemedel som heter Lidokainhydroklorid Glycerol eller Aethoxysklerol och behandlingen utförs av en av våra injektionssjuksköterskor.

Injektionen görs med en mycket fin nål och gör inte ont. Man kan eventuellt uppleva en lite svidande känsla under själva behandlingen men den avtar snabbt. Antalet ådernät och storleken avgör hur många behandlingar som behövs.

Efter behandling bleknar ådernäten successivt och försvinner inom några veckor. Det är inte ovanligt att det behövs två till tre behandlingar innan man får det slutresultat som man är ute efter, och behandlingarna görs med 3 till 4 veckors mellanrum.

 

1715_bd152c41

1723_6a0a6891

Vad händer efter behandlingen?

Ådernätsbehandling innebär ingen konvalescens och du kan t ex gå tillbaka till jobbet direkt efteråt. Bra att veta är att ådernäten som har behandlats blir mer framträdande till en början. Först blir kärlet rött sedan blått, och övergåtr därefter  i brunt för att slutligen blekas bort inom 6-8 veckor. Det kan också klia lite efter behandlingen, vilket är helt normalt.

Det första dygnet får du ha ett tryckförband på det behandlade området, och vi rekommenderar vi att du använder stödstrumpor den första veckan. För att minska risken för bestående pigmentering av huden ska du undvik att sola de närmaste veckorna. Undvik också att träna det första dygnet och bastubad under den första veckan.

 

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på omfattningen av ett behandlingen dvs antalet ådernät som behandlas, deras storlek och hur många behandlingar som krävs för att uppnå önskat resultat.  I samband med konsultationen får du en prisuppskattning av din behandlare.

Se priser för behandling av kärl på benen>