Ett naturligt och bestående hår med den senaste metoden inom hårtransplantation

Både män och kvinnor oroar sig för sitt hår. Det ändrar färg, blir tunt eller försvinner. Den vanligaste typen av håravfall är Adrogen alopecia, så kallad manlig kalhet. Men den drabbar både män och kvinnor.

Hårtransplantation utförs även på andra ställen förutom på huvudet. Andra hårbärande områden som skägg, ögonbryn och intimområdet kan av olika skäl påverkas av håravfall. Vi utför hårtransplantation för ögonbryn, ögonfransar, skägg, åldrande i intima områden också som gör att man tappar hårväxt spec kvinnor, hårlinje efter ansiktskirurgi och synliga ärr, andra ärr, brännskador osv.

Vi använder den så kallade micro- och minigraftmetoden. Det är det senaste inom hårtransplantation. Metoden går ut på att man flyttar patientens eget hår från bakhuvudet till det skalliga området. Man får ett bestående naturligt och växande hår på ett tidigare skalligt område. Dessutom skapas en naturlig hårlinje. Vi använder oss av två olika metoder: FUT-metoden som innebär att man tar en hudremsa från bakhuvudet och FUE-metoden som innebär att ett område rakas från samma ställe.Vid hårtransplantation hos oss ingår också en stamcellsbehandling vid varje transplantation. Läs mer om detta längre ner.

Vad händer inför en operation?

Vid det första konsultationsbesöket diskuterar vi igenom dina förväntningar, undersöker din hårkvalitet och allmänna hälsa.

Vi ger dig utförlig information vad det kan kosta och hur lång väntetid det är. Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Om du väljer att gå vidare bokar vi en tid för behandling. Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

Hur går en hårtransplantation till?

På morgonen när du kommer till Akademikliniken ritar vi hårlinjen och pratar igenom hur transplantaten ska fördelas. Därefter får du sätta dig en bekväm operationsstol. Vi rengör huvudet och ger dig lugnande medicin. Själva hårtransplantationen görs under sedering och lokalbedövning. Vi tejpar upp håret på bakhuvudet och klipper håret på det område som vi har planerat att transplantera.

Vid den såkallade FUT-metoden lokalbedövar vi området och tar en smal hudstrimma med hår från bakhuvudet. Såret sys ihop direkt och vårt operationsteam fortsätter att dela upp hudremsan under mikroskop till små transplantat om 1-4 hårstrån. Därefter fortsätter kirurgen fatt sätta lokalbedövning runt området där transplantationen ska utföras. Du ligger bekvämt under hela operationen och får lugnande medel då det behövs. Vi sätter fast Micro- och minitransplantaten med en gång efter att ett litet hål gjorts i skalpen för transplantatet. Om du genomgår en liten eller mellanstor hårtransplantation behöver du inget förband om du inte uttryckligen vill ha det.

Vid FUE-metoden rakar vi ett område på bakhuvudet. Därefter plockas hårsäckarna en efter en med ett speciellt instrument och inspekteras under mikroskop.

Både FUT- och FUE-metoden är tidskrävande och kräver stor noggrannhet. När sista transplantatet är på plats rengörs skalpen noggrant innan vi gör eventuella småkorrigeringar. När du utför en hårtransplantation hos oss ingår också en stamcellsbehandling. Det har visat sig ha gynnsam effekt på hårutväxt som förutom att det hämmar håravfall kan multiplicera antalet hår i befintliga hårsäckar och även återaktivera svaga hårsäckar så att de börjar producera hår. Man brukar rekommendera 4-6 behandlingar för ett gynnsamt resultat.

Vad händer efter en hårtransplantation?

Du får åka hem samma dag som du har opererat, men det finns möjlighet att övernatta. Efter några dagar kan du tvätta håret igen, antingen hemma eller om du känner dig orolig kan vi hjälpa dig på kliniken. När man har gjort små hårtransplantationer kan man gå till arbetet redan dagen efter operationen.

Däremot kan man få en störande svullnad vid pannan och ögonlocken när man har gjort en större hårtransplantation, då kan det vara skönt att stanna hemma några dagar.

Har du ett tungt fysiskt arbete bör du räkna med att vara sjukskriven i ungefär en vecka. Det är vanligt med små sårskorpor på hjässan efter operationen. De försvinner av sig själva inom några veckor.

Efter hårtransplantation går det transplanterade håret in i en vilofas och kan lossna. Detta sker oftast inom de första två månaderna. Fyra månader senare brukar håret börja växa ut igen och inom sex månader kan du se slutresultatet.

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. De första tre veckorna rekommenderar vi att du avstår från träning och tunga lyft och håller igång med lugna promenader. Först efter tre månader kan du röra på dig helt utan begränsningar. Undvik också att sola ärren.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

PRP bromsar håravfall och stimulerar tillväxten

Prp innebär att en koncentrerad mängd blodplättar (trombocyterna) tas från patientens egna blod. Med hjälp av en centrifugmaskin skiljs plasma ut med mycket blodplättar från resten av plasman och röda blodkroppar. Den trombocytrika plasman injiceras därefter med små stick i hårbotten. På så sätt behandlas hårbotten med kroppens egna blodplättar för att få igång en läkningsprocess. Blodplättarna innehåller många olika tillväxtfaktorer som stimulerar stamcellerna kring hårsäcken och som gör att håret stimuleras till återväxt och håravfall minskar.

Metoden har funnits i flera år i andra länder och använts b la inom avancerad sårvård och idrottsmedicin.

För de som önskar bedövning kan vi lägga det lokalt i området. Behandlingen tar ca 60 minuter och kickstartar blodcirkulationen, celldelningen och hjälper de svaga hårsäckarna att återhämta sig.

En PRP-behandling ingår alltid vid en hårtransplantation för att ge ett ännu bättre resultat.

Man kan även göra denna behandling som en broms- och förebyggande behandling. Då rekommenderas 1 behandling/ månad de första 6 månaderna och därefter en underhållsbehandling var 6e månad. Det kan även göras mer sällan, men effekten kommer då långsammare.

PRP-behandling

Paketpris för 6 behandlingar 40.000kr

Boka konsultation

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för hårtransplantation och PRP-behandling>