Manlig kirurgi

Gynekomasti - manlig bröstförminskning

Gynekomasti är beteckningen på ett tillstånd där män utvecklar onormalt stora bröst som kan påminna om en kvinnas. Detta kan behandlas med s k manlig bröstförminskning.

Målet med en sådan operation är att återställa en mer ”normal” manlig bröstform genom att minska mängden bröstvävnad och överskottshud. Det finns flera metoder som fettsugning, kirurgiskt avlägsnande av körtelvävnad eller en kombination av dessa två metoder. Med rätt typ av behandlingsmetod kan man uppnå mycket bra resultat.

Vad är orsaken till gynekomasti?

Det finns flera olika orsaker till att man utvecklar gynekomasti. Arvsanlag, hormonförändringar, viktuppgång, medicinering är några exempel. Hos en del män växer bröstkörteln ovanligt mycket i puberteten och det är inte heller ovanligt att brösten växer efter en hormonbehandling, till exempel i samband med sjukdom. Man kan också få en lokal fettansamling i brösten, s k pseudogynekomasti.

Vad händer inför en operation av gynekomasti?

Inför en eventuell operation gör du en konsultation hos en av våra plastikkirurger som mäter och undersöker bröstvävnaden för att ta reda på hur stor del av bröstområdet som beror på onormal körteltillväxt och hur mycket som är ren fettvävnad. De behandlas på två kirurgiskt olika sätt. Vid en oförklarlig bröstkörteltillväxt kan man behöva göra vissa medicinska utredningar för att kontrollera hormonbalansen. I övrigt behövs inte några särskilda utredningar.

I samband med konsultationen berättar du om dina problem och önskemål. Plastikkirurgen berättar vilka möjligheter som finns, hur operationen går till och svarar på dina frågor. Du får berätta vilka förväntningar du har och kirurgen förklarar vilket resultat en operation skulle kunna ge. Tillsammans går ni också igenom ditt hälsotillstånd och om du väljer att gå vidare bokar vi en operationstid.

Det är bra om du förbereder dig inför din gynekomastioperation genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

Hur går en operation till?

Beroende på ingreppets omfattning utför vi operationen antingen med lokalbedövning eller med ytlig narkos. Om man har gynekomasti och bara behöver göra en fettsugning gör vi antingen ett snitt i bröstvårtskanten eller nedanför bröstet. Om det finns ett överskott av bröstkörtel skär man istället loss körtelvävnaden från undersidan av själva vårtgården.

Om gynekomastin enbart beror på överskott av fettvävnad går det också att behandla med en icke-kirurgisk metod för fettreducering, s k Coolsculpting, där man använder kyla för att bryta ned fettcellerna. Din plastikkirurg kan avgöra om detta är ett alternativ för dig.

Vad händer efter operationen?

Att operera gynekomasti är ett förhållandevis litet ingrepp och de flesta patienter kan gå hem samma dag. Vi lägger ett tryckförband på området för att hindra efterblödningar och svullnader. Vanligtvis tar vi bort stygnen efter 1-2 veckor och redan då kan man se hur bröstområdet sjunkit ner och antagit en mer manlig form.

Det dröjer dock flera månader innan huden har anpassat sig helt. Vanligtvis behövs ingen hudborttagning när det gäller bröstkörtelförminskning. På så sätt kan vi undvika andra ärrbildningar än det lilla ärr som ligger i kanten på vårtgården.

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden efter gynekomastioperationen rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång enast med lugna promenader.

Efter operationen finns vi tillgängliga 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan om du behöver komma i kontakt med oss efter att du gått hem. Du kallas på återbesök några dagar efter operationen och även 6 månader efteråt vid behov.

Före- och efterbilder

gynekomasti

 

 

Klicka på bilderna för att se fler före- och efterbilder

Vad kostar det?

Priset för en gynekomastioperation beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ingreppet och om det kombineras med ett annat ingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik här: Prislista