Bröst

Bröstförstoring med implantat

Det finns ett stort antal tillverkare av bröstimplantat i världen. Bröstimplantaten skiljer sig åt i fråga om innehåll, yta, storlek, form och kvalitet. Det kan vara svårt att som patient förstå implantatens olika egenskaper och jämföra dess fördelar och nackdelar. För att underlätta för dig, så har vi valt ut de implantat på marknaden som håller högst kvalitet och högst säkerhetsnivå. Vi använder enbart implantat av högsta kvalitet. Därför använder vi oss framför allt av silikonimplantat som är CE-märkta av EU eller FDA-godkända av märkena Natrelle, Motiva och Mentor, vilket säkerställer en hög kvalitet och säkerhet.

BRÖSTFÖRSTORING

Fr. 2.122 SEK / månad räntefritt

Läs mer här

Månadskostnaden varierar beroende på upplägg. Akademikliniken förmedlar denna tjänst med hjälp av Resursbank. Priser inkluderar räntor och faktureringsavgifter. En administrativ engångsavgift för låneupplägg om 395-495 SEK tillkommer från banken. Akademikliniken tar inga avgifter för att förmedla denna tjänst.

Visa mer
Är bröstkirurgi för alla?

Är bröstkirurgi för alla? Kan man amma med implantat? Detta och mycket, mycket mer får du svar på i Stora bröstavsnittet. Lyssna på en intressant intervju med vår plastikkirurg Per Hedén om allt du ska tänka på när du bestämt dig för en bröstförstoring.

LYSSNA NU

Ytligheter om bröst med Per Hedén

 

Före- och efterbilder

Vi har många exempel på bröstförstoringar som gjorts på Akademikliniken under åren.

Se före- och efterbilder

Vår kompletta guide till bröstförstoring! Allt du behöver veta inför operationen inklusive foton och slutresultat. Ladda  ner

 

AK-metoden för bästa resultat

2002 utvecklade Akademiklinikens grundare Per Hedén en teknik för bröstförstoring med implantat, AK-metoden, som idag anses vara internationellt ledande.

AK-metoden är en matematisk metod som går ut på att man i förväg exakt kan bestämma var bröstimplantaten ska sitta för bästa och mest naturliga resultat.

De två grundpelarna i tekniken går ut på att man bestämmer dels den vertikala positionen dvs var implantatet ska placeras i förhållande till bröstvårtan. Dels behöver man fastställa hur mycket hud som behöver i den nedre halvan av bröstet. Det bästa resultatet får man när halva implantatet placeras ovanför bröstvårtan och halva under.

Med AK-metoden kan du känna dig trygg med att slutresultatet blir som planerat, operationen går snabbare och det är lägre risk för komplikationer.

Trygghetsgaranti vid Bröstförstoring & Bröstlyft

Läs mer

Hur går AK-metoden till?

Snittet placerar vi oftast under bröstet, precis i kanten av det nya implantatet, och ärret sys med en särskild teknik vilket gör det i princip osynligt med tiden.

Den viktigaste anledning till att lägga snittet under bröstet är att det ger kirurgen bättre översikt och underlättar en exakt rätt placering av implantatet till skillnad från till exempel en titthålsteknik via armhålan.

3D-simulering – se ditt resultat innan operationen

Med hjälp av 3D-tekniken Vectra 3D Precision Light kan vi, i samband med din konsultation, simulera hur resultatet av din bröstförstoring kommer att se ut.

Så går det till – steg för steg

Vi börjar med bilder
Du får ta av dig kläderna på överkroppen och dina bröst fotograferas med hjälp av Vectra 3D-kameran. Bilderna laddas upp i datorn som sedan genererar en trediemensionell bild av dig.

Välj implantat
I nästa steg väljer du tillsammans med din plastikkirurg eller sjuksköterska mellan olika typer och storlekar av implantat.

Generera bild
En tredimensionell bild genereras av hur du och din kropp kommer att se ut med just det valda implantatet.

Titta på bilden – ur alla vinklar
Bilden kan roteras i 360 grader vilket gör att du kan se hur brösten kommer att se ut i alla vinklar. Du kan till och med se hur det kommer att se ut när du tittar ned på dina egna bröst.

Jämför olika implantat
Du kan också jämföra olika simuleringar med olika implantat ur olika vinklar för att se vad du föredrar.

Viktigt att veta är att 3D-simulering inte kan göras på dig som redan har implantat sedan tidigare, eller om du har en uttalad hängbyst.

Silikon eller koksalt – vad ska man välja?

Enkelt beskrivet finns det två huvudtyper av bröstimplantat – silikonimplantat och koksaltsimplantat.

Båda implantatstyperna har ett hölje av silikon, men är fyllda med antingen en koksaltlösning, formfast silikongel (s.k. geléhallonimplantat) eller en trögflytande silikongel.

På Akademikliniken använder vi oss framförallt av formfasta silikonimplantat med en texturerad, ruggad yta vilket tydligt minskar risken för kapselbildning.

Runda eller anatomiska implantat – hur väljer man?

Formen på implantatet är antingen runda eller droppformade (anatomiska). De runda implantaten finns i flera olika profiler (från bröstkorgen). De anatomiska implantaten finns dessutom i olika relation mellan höjd eller bredd.

Implantat hög projektion

Anatomiskt implantat med hög projektion från Allergan

Implantat låg projektion

Anatomiskt implantat med låg projektion från Allergan

Runt implantat

Runt implantat från Allergan

Implantat med formfast gel från Allergan (s.k. geléhallonimplantat)

Anatomiska bröstimplantat

De anatomiska implantaten tillverkas i ett matrissystem som gör att man kan välja mellan 12 olika former och profiler av varje implantatstorlek. Möjligheten att välja mellan olika typer av implantat och former gör att vi kan skräddarsy det nya bröstets utseende.

Baserat på dina individuella önskemål och kroppsliga förutsättningar får du hjälp av plastikkirurgen att välja rätt implantat för just dig. Akademikliniken är en av de kliniker i världen som har störst erfarenhet av bröstförstoringar med anatomiska implantat. Vi har gjort närmare 20 000 sådana operationer.

Varje implantat betecknas av dess höjd (första bokstaven) och dess projektion (andra bokstaven):

F = full höjd
M = medelhöjd
L = låg höjd

F = full projektion
M= medelprojektion
L= låg projektion
X= extra projektion

Hur går en bröstförstoring med implantat till hos Akademikliniken?

På operationsdagen checkar du in på kliniken den tid du blivit kallad till oss. När du har fått en egen sängplats och klätt om kommer vi in och tar prover och ger dig lugnande medicin.

Efter det träffar du din plastikkirurg som gör mätningar på din kropp enligt AK-metoden, för att fastställa exakt hur implantaten ska placeras för bästa resultat. Kirurgen tar också bilder som läggs in i din patientjournal för uppföljning efter operationen.

Därefter får du komma in i operationssalen och träffa den narkospersonal som söver dig inför operationen. Läs mer om narkos.

Om operationen

En bröstförstoring tar cirka en timme och utförs alltid under narkos. När du är sövd gör kirurgen ett snitt i vävnaderna och skapar på så sätt en ficka där implantatet ska placeras.

Vanligast på Akademikliniken är att snittet placeras i vecket under bröstet, men i vissa fall kan man placera snittet i armhålan eller i kanten av bröstvårtan.

När snittet placeras under bröstet sker det precis i kanten av implantatet och sys med en speciell teknik, som gör ärret princip osynligt med tiden.

Implantatet placeras antingen bakom eller framför bröstmuskeln. Vilket som passar just dig bäst beslutas tillsammans med den kirurg som ska utföra din bröstförstoring.

Din egen bröstkörtelvävnad ligger alltid framför implantatet och det försvårar inte möjligheten för självundersökning av brösten eller amning.

Vad händer efter operationen?

Efter att operation avslutats och du väckts ur narkosen flyttas du till vår bevakade uppvakningsavdelning.

Där finns personal på plats som kontrollerar att du mår bra och återhämtar dig som du ska efter operation och narkos.

När du har vaknat till efter operationen blir du normalt kvar hos oss i tre till sex timmar för omvårdnad och smärtlindring.

Be gärna någon att komma och hämta dig när det är dags att åka hem, då du kan känna dig medtagen efter operationen (du ska inte köra bil själv).

Med dig hem får du recept på smärtstillande medicin och en stadig BH som kommer att fungera som ett stödförband och ska bäras dygnet runt i tre veckor efter bröstförstoringen, därefter på dagarna under ytterligare tre veckor.

När du går hem efter en operation får du alltid ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt om något skulle hända och du snabbt behöver få kontakt med oss.

När du är hemma

Efter ungefär en vecka kommer du tillbaka för ett återbesök. Då kontrollerar vi bland annat att ärret läker som det ska och pratar om hur du mår och återhämtar dig.

Det är helt normalt att brösten känns spända och svullna under de första en till två månaderna efter en bröstförstoring.

Sport och träning kan du återuppta efter ca 3-6 veckor – diskutera det med din plastikkirurg. Kom ihåg att det kan dröja upp till flera månader innan brösten fått sin slutgiltiga form.

Risker och eventuella problem med en bröstförstoring

Allvarliga problem är mycket ovanliga. Det är dock viktigt att vara medveten om att alla kirurgiska operationer, oavsett orsak, innebär vissa riskmoment som till exempel blödning eller infektion.

Vi ger alltid antibiotika i förebyggande syfte under operationen och vi följer strikta hygienregler för att i högsta möjliga grad undvika infektioner.

Kapselbildning

Specifika risker vid en bröstförstoring är kapselbildning kring implantatet, vilken kan kräva kirurgisk åtgärd.

Risken för kapselbildning har minskat markant under de senaste åren tack vare nya och bättre implantat och operationsmetoder.

Akademikliniken erbjuder en särskild kapselgaranti som går att tecknas mot kostnader i samband med en eventuell omoperation.

Övriga risker

Andra risker som kan förekomma är assymetri i läkningsfasen, rotation av implantatet och känselpåverkan runt ärret. Implantattillverkarna lämnar en livstidsgaranti på implantatets hållbarhet. Du bör ändå räkna med att implantatet sannolikt kommer att behöva bytas ut eller din egen bröstvävnad korrigeras senare i livet.

På senare år har en ny orsak till sen sårvätskebildning uppmärksammats, så kallad BIA-ALCL. Det är en mycket ovanlig form av lymfom som i de flesta fall helt kan botas genom att avlägsna av implantatet och omgivande bindvävshinna. Forskning pågår om ALCL och eventuella samband med bröstimplantat.

Akademikliniken är ansluta till det kvalitetsregister för bröstimplantat (BRIMP) som SFEP (svensk förening för estetisk plastikkirurgi) infört och som har som syfte att upptäcka problem i samband med bröstimplantat.

Om du upptäcker att brösten förändras på något sätt en längre tid efter operationen (smärta, svullnad etc.) ska du alltid kontakta din plastikkirurg.

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för bröstförstoring>

Paketpris
Den här operationen ingår även i vårt mammapaket med 12% rabatt, läs mer om paketet här >

 

Svar på några vanliga frågor

Påverkar en bröstförstoring amning och mammografi?

Det finns inga tecken som visar att bröstimplantat påverkar amning på ett negativt sätt. I de flesta fall kan mammografi och bröstundersökningar utföras som vanligt. I enstaka fall kan man behöva göra en grundligare mammografiundersökning för att få ett säkert resultat.

Vad är kapselbildning?

Kapselbildning är något som uppstår när det bildas en förtjockad bindvävskapsel runt implantatet som gör att bröstet kan kännas hårt. Den knottriga ytan på implantatet har till syfte att minska risken för detta. En kapselbildning är i sig inte farlig, men kan försämra formen och konsistensen på brösten. I det fall kraftig kapselbildning skulle uppstå kan det vara nödvändigt med en kompletterande operation. Då vidgar man kapseln via de gamla hudsnitten så att brösten åter känns mjuka, en så kallade kapselklyvning. Har du fler frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss. Likaså om du vill boka tid för konsultation är du välkommen att kontakta oss.

Man kan teckna en Trygghetsgaranti vid Bröstförstoring och Bröstförstoring/Lyft – vad är det?

Akademikliniken erbjuder en kostnadsfri korrektionsoperation av eventuella oönskade resultat och komplikationer kopplat till den primära operationen genom vår Trygghetsgaranti. I grundpriset för en bröstförstoring eller bröstförstoring I kombination med lyft ingår alltid Trygghetsgaranti under en 12-månaders period efter den primära operationen har utförts. Om man som kund önskar går garantin att förlänga till 3 eller 5 år. Läs mer här.