Ansikte

Korrigera utstående öron

Under många år har vi behandlat patienter som önskar korrigera örats form. Det handlar vanligtvis om att korrigera utstående öron, men det kan också finnas anledning att korrigera andra delar av örat, utstående örsnibbar eller ovanligt hög mellandel i örat.

Att korrigera utstående öron med kirurgi är den vanligaste estetiska operationen som utförs på barn. Det är lämpligt att utföra operationen strax innan barnet börjar lågstadiet.

Trygghetsgaranti vid kirurgi

Läs mer

Vad händer inför en operation?

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

Läs mer om narkos här

Hur går en operation till?

Vanligtvis korrigerar vi utstående öron under narkos som kompletteras med en lokalbedövning av området kring örat.

Du kan läsa mer om narkos och hur det går till här

Den vanligaste operationstekniken är att brosket delas från baksidan utmed det tänkta inre brytvecket på örat, friläggs och slipas. På så sätt slipper kirurgen att göra ett snitt på örats framsida. Slipningen gör att brosket i örat viker sig bakåt. På så sätt kommer örat närmare huvudet.

Vi utför även andra korrigeringar med slipning eller genom att skära bort en broskförhöjning.

För att korrigera utstående örsnibbar tar man också bort hud eller underhudsfett från baksidan.
 
När kirurgen har skapat den nya formen på örat sys snittet på örats baksida ihop och örat formas med bandage. För att hålla bandaget stadigt på plats under läkningsperioden lägger vi oftast även ett bandage runt huvudet.

Vad händer efter operationen?

Man kan uppleva en dunkande ömhet i örat timmarna efter operationen, men inte värre än att det mildras med hjälp av vanliga värktabletter. Den mesta värken försvinner efter en dag.

Under läkningsfasen är det förband som läggs runt huvudet mycket viktigt för att hålla örat på plats. Det bör därför inte rubbas under första veckan efter operation. 
Vanligtvis tar vi bort förbandet på kliniken efter en vecka och då kan örat fortfarande vara lätt missfärgat, men detta brukar försvinna efter 10-14 dagar. Efter en till två veckor kommer du tillbaka till kliniken för att ta bort stygnen.Undvik att träna de första tre veckorna efter operationen. När det gäller sporter där man riskerar drag i och slag mot örat bör man vänta i 6-8 veckor efter operationen. Efter ca 6 månader har örat läkt.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Efterbehandling och kombinationsingrepp

Man kan kombinera en korrigering av öronen med andra typer av ansiktsingrepp. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom med din kirurg före operationen.

Boka konsultation >
 
Här kan du läsa mer om våra hudvårdsprodukter>

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för korrigering av utstående öron>

1769_dda7fc4c

Namn: Sara, 11 år
Ingrepp: Utstående öron

Vad tycker de som har gjort operationen?

Systrarna Linnea 15 år och Sara 11 år har sedan länge mått dåligt över att de har haft utåtstående öron. Storasyster Linnea har redan hunnit operera dem en gång men är fortfarande missnöjd med resultatet. Mamma Annika måste fläta Saras hår varje kväll för att håret ska bli lockigt så öronen inte syns. Systrarna besöker tillsammans med mamma och pappa Akademikliniken och doktor Ulf Samuelsson.

- De är två gulliga tjejer som var lite tillbakadragna. När det gäller utåtstående öron blir en del barn retade för dem och mår därför dåligt. En del barn bryr sig inte alls om dem och lever med dem hela livet. När det gäller estetisk kirurgi på barn är det viktiga att det är själva barnet som tar beslut om eventuell operation. Självklart måste de ha föräldrarnas stöd och att de också är motiverade. Formellt är det ju de som bestämmer i slutändan, säger doktor Ulf Samuelsson.

Problemet med utåtstående öron är att vecken i örat inte utvecklats. När systrarna var tillbaka på återbesök märkte doktor Samuelsson en väsentlig skillnad.

- Deras självförtroende hade redan stärkts. Det var jättekul att se dem igen. De hade satt upp håret och var nöjda med resultatet, något som jag också var. Det var fortfarande lite ömt men jag tyckte det hela såg normalt ut. Det ska bli spännande att träffa dem igen när det gått sex månader, avslutar han.

1775_dda7fc4c

Namn: Hampus, 9 år
Ingrepp: Utstående öron

Hampus var bara nio år och jag ville vara säker på att det var han själv och inte hans föräldrar som ville göra den här operationen. Beslutet kom från honom själv och ingen annan, det var viktigt för mig som läkare, säger doktor Ulf Samuelson.

Hampus känner sig nöjd
- Jag är nöjd! Hampus var på återbesök redan efter en månad. Då hade svullnaden inte lagt sig ännu. Det bästa resultatet ser man efter sex månader när all svullnad har lagt sig, det ska bli spännande att se.