Ansikte

Pannlyft- och ögonbrynslyft för ett piggare utseende

Rynkor i pannan, hängande ögonbryn, tunga ögonlock och djupa veck mellan ögonbrynen kan vara ett problem för många. Akademikliniken använder en speciell operationsmetod för att åstadkomma pann- och ögonbrynslyft.
 
Många som söker för tunga övre ögonlock behöver egentligen göra ett pann- och ögonbrynslyft. Man genomför operationen för att ändra ögonbrynens höjd och riktning och för att minska de så kallade bekymmersrynkorna mellan ögonbrynen.

En ökad tyngd av övre ögonlocken eller sänkning av ögonbrynen kan vara medfött eller ett resultat av åldrande. Det behandlar vi i första hand med en pannlyft- och ögonbrynslyftoperation.

Vilken form av behandling som ger bäst resultat diskuterar du först vid den första konsultationen hos en sjuksköterska och sedan med den kirurg som ska utföra operationen.

Trygghetsgaranti vid kirurgi

Läs mer

Vad händer inför en operation?

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Boka konsultation

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.

Läs mer om narkos här

Hur går ett pannlyft/ögonbrynslyft till?

Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

På operationsdagen träffar du återigen din plastikkirurg, som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken. Operationen sker under narkos och tar cirka två timmar.

Läs mer om narkos här.

För att minimera ärr och känselpåverkan utför våra kirurger oftast den här typen av operationer med så kallad titthålskirurgi. Eftersom snitten bara är ett par centimeter långa och placeras i hårbotten blir de mycket diskreta. För att lyfta ögonbrynen och pannan under inläkningsfasen har du trådar som går från ögonbrynen under pannhuden och sys över skumgummikuddar i hårbotten. Dessa suturer sitter normalt kvar i cirka 14 dagar.

Efter operationen stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning över natten för omvårdnad. På morgonen får du hjälp att tvätta håret och du kan gå hem utan bandage.

Vad händer efter operationen?

Den första tiden efter operationen kan du uppleva en känsla av svullnad, stelhet och känselbortfall. Själva läkningsprocessen innebär också att det är vanligt med klåda i hårbotten. Det brukar försvinna efter några veckor, men för att minska svullnaden rekommenderar vi att någon av våra hudterapeuter utför en lymfdränagebehandling.

Räkna med att du kommer att vara borta från arbetet i 2-3 veckor. Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen och efter 14 tar vi bort de sista stygnen. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar. 

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Tänk dock på att använda solkräm med en hög skyddsfaktor under de första sex månaderna.

Även om slutresultatet, ett piggare och mindre bistert utseende, går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det pratar vi igenom inför operationen. Inga ärr blir dock synliga, eftersom snitten läggs i hårbotten.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.        

Efterbehandling och kombinationsingrepp

Det är vanligt att man kombinerar Pann- och ögonbrynslyftmed andra ansiktsingrepp, som till exempel ögonlockskirurgi, mellanansiktslyft och ansiktslyft. Man kan även behandla bekymmersrynkor med hjälp av injektionsbehandlingar. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom med din kirurg före operationen.

Boka konsultation för ett pannlyft/ögonbrynslyft >

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning. 
 
Här kan du läsa mer om våra hudvårdsprodukter>

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för pannlyft/ögonbrynslyft>