Nästplastik akademikliniken plastikkirurg

Näsplastik - ett av de mest efterfrågade ingreppen

Näsplastik är ett av de mest efterfrågade ingreppen, antingen av estetiska eller funktionella skäl. Det kan också vara en kombination av dessa. Vanligast är att man minska storleken på näsan eller ta bort en puckel på näsryggen.

Många vill också förändra nästippens utseende eller höja en hängande nästipp. När det gäller funktionella näsoperationer är det vanligt att vi rätar ut en sned nässkiljevägg eller minskar de så kallade näsmusslorna för att förbättra andningen genom näsan.

Hos oss har du även möjlighet att se ditt resultat innan operation med hjälp av 3D- simulering. Vi använder oss av Vectra 3D som är världens mest avancerade 3D-simuleringssystem.


Stor, sned eller knölig? Det här kan du åtgärda! En introduktionsguide om näsplastik. Vad du kan återgärda och hur. Ladda ner

Jonas Röjdmark – näsplastik

Trygghetsgaranti vid kirurgi

Läs mer

Konsultation med simulering inför din näsplastik

Du kommer först på konsultation hos en plastikkirurg som lyssnar på dina önskemål, går igenom hur en näsplastik och svarar på dina frågor. Vid en näsplastik träffar du en plastikkirurg vid första besöket.

Eftersom näsan har en sådan central plats i ansiktet kan en näsplastik dramatiskt förändra utseendet. Därför är det viktigt att du kan få en så realistisk uppfattning av slutresultatet av din näsplastik i förväg. Det gör vi med hjälp av olika typer av simuleringar, bland annat 3D-simulering.

Historik

Det finns ett flertal metoder som plastikkirurger använder sig av för att hjälpa deras patienter att förstå hur deras blivande näsplastik kommer att se ut. Innan datorn fanns, skissade kirurger på ett papper som de lade över patientens bild. Det kunde ge patienten en aning om vad de kunde vänta sig av operationen. Under de senaste 15 åren har datoriserade bilder, även kallat morphing, blivit ett väldigt effektivt sätt att kommunicera det förväntade resultatet och målsättningen för kirurgin. Två dimensionella, datoriserade bilder, har blivit en standard för de flesta plastikkirurger som utför näsplastik. Som ett komplement kan vi även erbjuda 3D-simulering.

Som första klinik i Norden har vi sen en lång tid tillbaka erbjudit 3D-simulering för våra patienter. Den teknologin tillåter kirurgen och patienten att titta och diskutera de preoperativa bilderna i 3D. Bilderna kan roteras och visas från alla vinklar och även jämföras bredvid varann. Med hjälp av olika typer av simuleringsverktyg möjliggör vi att slutresultatet kan justeras utefter patientens önskemål och förutsättningar innan näsplastiken.

Det är väldigt viktig att förstå att all simulering används för att sätta mål för din näsplastik. Det kommer alltid att finnas en viss variation från simuleringen efter operationen. Men det största värdet i detta hög teknologiska preoperative tool är att den ökar kirurgens förståelse över patientens önskemål.

Se ditt resultat innan operationen

Vi börjar vi med att fotografera ditt ansikte, som sedan behandlas av datorn som genererar en 2- eller 3-dimensionell bild av ansiktet och förbereder för nästa steg i processen. I nästa steg får du vara med och se när kirurgen utför korrigeringar i simuleringen, utefter dina förutsättningar och önskemål inför din näsplastik. Vi provar oss fram tills det känns rätt.

Du kan alltså se resultatet innan din näsplastik. Vid besöket får du även information om vad ingreppet kan kosta, när vi kan utföra ingreppet och så vidare.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Om du väljer att gå vidare med en näsplastik ordnar vi en passande operationstid.

Se hur en 3D-simulering går till vid en näsplastik

I denna video ser vi en patient som ska genomgå en näsplastik (klippet är utan ljud).

Vid en konsultation inför en näsplastik träffar du alltid en plastikkirurg först, pratar igenom ingreppet och går igenom dina tankar och önskemål. Ni ställer er framför en spegel för att ni ska se samma vinkel av näsan när ni pratar. När ni är klara tar plastikkirurgen en bild av ditt ansikte med vår Vectra 3D-kamera.

När bilden är tagen sätter ni er framför datorn där kirurgen utför 3D-simuleringen av din näsa. Du har då möjlighet att se ditt blivande resultat från samtliga vinklar och det kan få dig som patient att känna dig mer trygg inför din operation.

Hur går en näsplastik till?

Du förbereder dig inför din näsplastik på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

En näsplastik sker normalt under narkos och tar mellan 30 minuter och två och en halv timme, beroende på ingreppets omfattning.

Du kan läsa mer om narkos här

Eftersom vi lägger snittet inne i näsan får du inga synliga ärr. Endast vid särskilt komplicerade operationer måste vi även lägga ett snitt på utsidan av näsan. Ärren är dock mycket diskreta.

Vid vissa ingrepp fäster vi temporära silikonplattor inne i näsborrarna för att stabilisera vävnaderna. De brukar vi ta bort efter en till två veckor. I vissa fall krävs brosktransplantat för att skapa rätt form på nästipp eller näsrygg och ett optimalt estetiskt resultat. Då lånar vi ben från örat, ett revben eller nässkiljeväggen.

När kirurgen har sytt ihop snitten inne i näsan får du ett stödbandage på näsan, ofta i form av ett gips. Ibland lägger vi även en liten tamponad indränkt i salva inne i varje näsborre.

Efter näsplastiken får du stanna kvar på Akademiklinikens vårdavdelning några timmar för omvårdnad.

LYSSNA: Näsplastik med plastikkirurg Dr. Jonas Röjdmark

Ytligheter om näsplastik

Vad händer efter en näsplastik?

Det kommer att uppstå blåmärken och svullnader efter näsplastiken. Det avtar successivt under de första veckorna. När man utför en större näsplastik eller opererar näsbenet kan man få en markant svullnad kring ögonen. Det är dock ofarlig och kommer att gå över.

Den första veckan efter operationen när näsans slemhinna är svullen kan det vara svårt att andas genom näsan, men efter ett par dagar brukar svullnaden avta. Undvik att peta dig i näsan, snyta dig hårt eller använda näsdroppar de första dagarna efter operationen eftersom det lätt uppstår näsblödning. De flesta patienter upplever vanligtvis inte någon påtaglig värk och klarar sig oftast med vanliga smärtlindrande medel som Alvedon. Det är normalt att stanna hemma från arbetet i en vecka efter en näsplastik.

Återbesök efter en vecka

Efter en vecka är du välkommen på återbesök för kontroll och att ta bort ditt bandage. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar. Vissa kirurger rekommenderar att patienten använder kirurgtejp på näsan ytterligare någon vecka. Därefter behövs ingen mer behandling.

Det kan finnas kvar blåmärken och missfärgningar en tid efter att bandaget har tagits bort, men sällan längre än tre veckor efter näsplastiken. Det är mycket sällsynt med infektioner. Det brukar vi förebygga med en antibiotikabehandling.
Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Undvik också att sola under de första sex månaderna.

Även om slutresultatet går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det pratar vi igenom inför operationen. Om du har genomfört en funktionell näsoperation för att förbättra andningen kan vi bedöma resultatet ett par veckor efter näsplastiken.  

Efterbehandling och kombinationsingrepp

Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom vid konsultationen eller vid ett tillfälle närmare operationen tillsammans med din kirurg.

Boka tid för konsultation >

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.
 
Här kan du läsa mer om våra hudvårdsprodukter >

Vad kostar det?

Priset för en näsplastik beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för näsplastik >