Ansikte

Mellanansiktslyft för ett mer ungdomligt och piggare intryck

Med tiden mister huden sin elasticitet och spänst och det uppstår rynkor, linjer och påsar. Förändringarna beror på både arvsanlag och yttre faktorer som rökning, alkohol, kost, motion, solvanor och viktförändringar. Det är högst individuellt hur man hanterar dessa förändringar.
Många väljer att göra ett ansiktslyft för att få en slätare hud och ett piggare intryck. När man genomför ett ansiktslyft påverkar man framförallt hakan och halslinjens utseende. Fina rynkor runt munnen kräver speciella åtgärder som hudslipning, peeling eller laser. Resultatet blir en jämnare hud, som ger ett mer ungdomligt intryck.

Vi är måna om att du ska känna dig trygg i dina beslut. Därför är det första konsultationsbesöket viktigt. Då träffar du en av våra konsultationssjuksköterskor för att prata igenom förväntningar, förutsättningar, din hälsa och vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga.

Man uppnår även en föryngring i området under ögonen i de flesta fall. Helhetsresultatet är ett mer ungdomligt och piggare intryck.         

Trygghetsgaranti vid kirurgi

Läs mer

Vad händer inför ett mellanansiktslyft?

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är. Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.
 
Boka en konsultation

Om du väljer att gå vidare bokar vi en operationstid. Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.
 
Vi genomför vanligtvis en datasimulering för att verifiera att vi har ett gemensamt mål med behandlingen. Vi går igenom de planerade ingreppen i detalj, ger dig råd på hur du ska förbereda dig inför operationen och hur du bäst kan underlätta sårläkning efter operation.  

Hur går operationen till?

Vid första besöket hos oss lyssnar vi på dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor. Du får även information om vad ingreppet kan kosta, våra väntetider mm. Du kommer också att få fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd och eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar och får information om vilka områden som kommer att förbättras vid ett mellanansiktslyft. Om du väljer att gå vidare med en operation hjälper vi dig med en tid som passar dig.

Du förbereder dig inför operationen på bästa sätt genom att hålla dig i god form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen.

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som fotograferar operationsområdet.

Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

Operationen som sker under narkos tar cirka två timmar, du kan läsa mer om narkos här. Eftersom vi lägger snitten i munnen och i håret kommer man inte se några ärr efter operationen.

Vad händer efter operationen?

Efter operationen stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning över natten för omvårdnad. På morgonen hjälper vi dig att tvätta håret, därefter är det dags att åka hem och det gör du utan bandage.

De första dygnen efter operationen upplever du svullnad, spänning och ömhet. En känselnedsättning i överläppen uppstår alltid. Det brukar försvinna efter de första veckorna efter operationen. För att minska svullnaden rekommenderar vi lymfdränagebehandling, som utförs av våra hudterapeuter. Det finns dessutom olika slags läkemedel som minskar svullnaden. Det kan också vara bra att ligga med huvudet högt, en extra kudde är ett enkelt sätt. 

Dagen efter operationen kan du duscha och även sminka dig, men undvik smink på ärren. Du bör också undvika starka färgningsvätskor på ärren två månader efter operationen. Så brukar du färga håret ska du göra det innan operationen.        

Tänk också på att du använder en solkräm med hög skyddsfaktor.

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.
 
Räkna med att du kommer att vara borta från arbetet i cirka tre veckor efter ett mellanansiktslyft. Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen. Efter 14 dagar avlägsnas resterande stygn. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar.

Även om slutresultatet, ett piggare och mer ungdomligt utseende, går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det pratar vi igenom inför operationen.
 
När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.        

Efterbehandling och kombinationsingrepp

Det är vanligt att man kombinerar mellanansiktslyft med ansiktslyft och pann- och ögonbrynslyft, men med andra ansiktsingrepp som läppkirurgi, ögonlockskirurgi och fettsugning av hakan. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom vid konsultationen.

Boka konsultation för ett mellanansiktlyft >

För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.
 
Här kan du läsa mer om våra hudvårdsprodukter >

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för mellansiktslyft >