Ansikte

Fillers vid ansiktskonturering, läppförstoring och behandling av rynkor och ärr

En injektionsbehandling med fillers (såsom t. ex. Restylane och Juvéderm) används för att addera volym, ändra ansiktets konturer och fylla ut rynkor bland annat. De vanligaste behandlingsområdena är ansikte, hals och händer och resultatet ger ett fylligare, slätare och ungdomligare utseende. Fillers är en av de mest populära estetiska behandlingarna eftersom de ger omedelbart resultat samtidigt som de innebär låg risk och mycket begränsad konvalescens.

Akademikliniken arbetar med flera olika varumärken av fillers –Restylane, Juvéderm och Teosyal. Dessa är alla baserade på hyaluronsyra och icke-permanenta. T ex liknar hyaluronsyran i Restylane den som finns naturligt i människokroppen och den bryts successivt ned över tid.

Vilken filler som används baseras på vilken produkt som behandlare bedömer som mest lämplig för just dina behov och individuella förutsättningar. Läs mer om våra olika fillers här:

Restylane >
Juvéderm >
Teosyal >

LYSSNA: Ett piggare ansikte 

Ytligheter – ett piggare ansikte

När är en fillerbehandling lämplig?

- Du har djupa eller markerade linjer runt ögonen, ögonbrynen eller munnen
- Du behöver mer volym i områden som kinder, käklinjen eller läpparna
- Du har en ojämn näsrygg som du önskar jämna ut. (Denna behandling utförs endast av läkare och vid en konsultation får du reda på om behandlingen är lämpad för just dig).
- Du har ärr eller insjunkna områden orsakade av t ex acne eller andra hudbesvär
- Du vill synbar snabb effekt utan kirurgi och konvalescens

Ofta kombinerar man en fillerbehandling med botulinumtoxin mot rynkor och fina linjer som orsakats av mimik och ansiktsrörelser. Läs mer om hur en sådan behandling går till här.

Fördelar

- Behandlingen går snabbt och möjlighet till lokalbedövning finns
- Resultatet kommer omedelbart och konvalescensen är begränsad
- En skicklig behandlare anpassar behandlingen efter dina specifika behov så att resultatet blir naturligt vackert

 

Nackdelar

- Resultatet är inte permanent – påfyllning krävs regelbundet för att bibehålla resultatet
- Är man känslig kan blåmärken och/eller svullnad uppstå
- Resultatet är beroende av behandlarens skicklighet och erfarenhet

Vad händer inför en behandling?

Du träffar en av våra certifierade behandlare för en personlig konsultation där ni tillsammans går igenom dina problem och önskemål. Baserat på det rekommenderar behandlaren sedan vilken behandling som är lämplig och berättar om fördelar och risker. Därefter tar ni gemensamt beslut om vilken behandling som ska utföras.

När det gäller fillerbehandling kan den oftast utföras i direkt anslutning till konsultationen om man önskar det, men vi ser gärna att man ger sig själv betänketid innan.

I samband med konsultationen går vi även igenom din hälsostatus och ev. medicinering. Generellt bör man undvika blodförtunnande läkemedel inför en injektionsbehandling med fillers. Är du gravid eller ammande avråder vi från behandling.

Hur går en behandling till?

Fillers injiceras på olika områden i ansiktet via en fin nål. Antalet stick, placeringen och djup beror på vilken typ av filler som används och vilket resultat man vill uppnå.

Många fillers innehåller numera lokalbedövningsmedlet lidocain vilket minskar eventuellt obehag i samband med själva sticket. Även bedövningssalva kan användas vid behov.

 

Så går en fillerbehandling till

Vad händer efter behandlingen?

Du kommer att se resultatet av behandlingen direkt och i regel innebär den ingen direkt konvalescens utan du kan gå tillbaka till jobbet eller liknande efteråt.

Det är dock inte ovanligt att man injektionsområdet kan bli lite rött och/eller svullet efteråt, vilket är helt normalt. Behandlaren kan ge dig något kylande som hjälper till att motverka svullnad. Om ett känsligt område i ansiktet behandlas och man har ökad tendens till blåmärken så är det bra att vara förberedd på att det kan uppstå. Hur länge svullnad, rödhet och ev. blåmärken sitter i beror på vilken typ av filler som är använd och vilket område som är behandlat men inom ett par dagar upp till en vecka skall det ha lagt sig.

Den första svullnaden efter en läppbehandling kan dröja kvar längre och det är viktigt att tänka på att resultatet direkt efter behandlingen inte ska ses som det finala resultatet.

Undvik att ta på det behandlade området 6 timmar efter behandlingen. Efter det kan området försiktigt tvättas med tvål och vatten och du kan lägga en lätt makeup. Undvik också att utsätta huden för extrem värme eller kyla till svullnader och rödhet lagt sig.

Viktigt att veta är att du bör undvika laserbehandlingar, kemiska peels, microneedling-behandlingar etc i ansiktet också liknande en tid upp till två veckor efter behandlingen. Din behandlare kan informera mer om detta.

Effekten är långvarig men inte permanent och beror lite på vilken typ av behandling och behandlingsområde. En behandling kan upprepas så ofta du vill. De flesta väljer att få en uppföljande behandling inom 6 till 12 månader. Efter en läppbehandling behövs normalt en uppföljning inom 6 månader.

Kombinationsbehandling

Ofta kombinerar man fillerbehandling med muskelavslappnande medel som botulinumtoxin (även kallat botox). Botulinumtoxin används för att behandla rynkor som orsakats av ansiktets rörelser och mimik t ex ”argrynkan” mellan ögonen och ”kråksparkar” i ögonvrån. Läs mer om botulinumtoxinbehandling här.

För optimal effekt är det bra att komplettera med hudvårdsprodukter specifikt anpassade för just din hudtyp. Vilka produkter som passar just dig får du råd om av din behandlare. Läs mer om våra hudvårdsprodukter här.

Vad kostar det?

Det exakta priset avgörs av behandlingens omfattning och om den kombineras med annan behandling. Innan behandlingen inleds får du en prisuppgift av din behandlare. Se priser för Restylane, Juvéderm och våra andra fillers, här finner du vår prislista.

Legitimerade och certifierade behandlare

Alla som utför injektionsbehandlingar hos Akademikliniken är legitimerade läkare eller sjuksköterskor. Inom kort är de också alla certifierade behandlare för estetisk injicering av det Estetiska Injektionsrådet (en fristående arbetsgrupp med representanter från branschen). Denna certifiering är en objektiv kvalitetsstämpel för behandlande läkare, sjuksköterskor och tandläkare och ger dig som patient en möjlighet att göra ett tryggt val. Logotypen ”Certifierad för estetisk injicering” får endast användas av kliniker som har personal som har klarat av denna examination. Alla med rätt medicinsk utbildning som arbetar med estetiska injektionsbehandlingar kan certifiera sig och förväntas följa det etiska kontraktet som de förbinder sig till vid certifieringen.

För mer information besök Estetiska Injektionsrådet

Certifieringslogotyp-2015_RGB_300px

Vad kan man göra med fillers?

Här är fyra vanliga behandlingsområden med fillers.

+ Hudföryngring
+ Läppförstoring
+ Reducering av kråksparkar, argrynka samt mörka ringar under ögonen
+ Hudföryngring av händer

Maya 31 år – Skinboostersbehandling

hudföryngring-maya

Dr. Riikka Veltheim berättar om Maya:
- Maya hade precis passerat 30 år och ville göra något åt sina fina linjer och fräscha upp huden, samt motverka åldrandet. För att kunna ge henne bästa resultat kom vi överens om att behandla henne med Skinboosters som är en del av Restylanes produktfamilj. Det är en produkt som inte skapar volym utan återfuktar huden och ger en härlig lyster, den ger fukt som kommer inifrån. Behandlingen reducerar även fina linjer då huden blir återfuktad. Hon ville även behandla läpparna utan att ge någon märkvärd volymökning utan även där bara en återfuktande känsla. För läpparna använda jag Lip Refresh.

Maya 31 år – Skinboostersbehandling

hudföryngring-maya

Dr. Riikka Veltheim berättar om Maya:
- Maya hade precis passerat 30 år och ville göra något åt sina fina linjer och fräscha upp huden, samt motverka åldrandet. För att kunna ge henne bästa resultat kom vi överens om att behandla henne med Skinboosters som är en del av Restylanes produktfamilj. Det är en produkt som inte skapar volym utan återfuktar huden och ger en härlig lyster, den ger fukt som kommer inifrån. Behandlingen reducerar även fina linjer då huden blir återfuktad. Hon ville även behandla läpparna utan att ge någon märkvärd volymökning utan även där bara en återfuktande känsla. För läpparna använda jag Lip Refresh.

Veronica 45 år – Softliftbehandling

hudföryngring-veronica

Dr. Riikka Veltheim berättar om Veronica:
- Veronica är en kvinna i 45-årsåldern som gått ner 20 kilo i vikt. Hon upplevde att hon förlorat volymen i ansiktet och att det hade "sjunkit ihop". Vi pratade igenom hennes önskemål och förväntningar och jag förklarade vilket resultat hon kunde vänta sig. Jag behandlade henne med Azzalure (ett botulinum toxin) för att motverka neddragande effekter och som är muskelavslappnande. Sedan behandlades hon med Restylanes produkter för att få volym tillbaka i ansiktet. Hon behandlades kring ögonen, nasolabialvecken (området som sträcker sig mellan näsa och mun), runt munnen och kring kindbenen.         

Helene 78 år – Softliftbehandling

hudföryngring-helene

Dr. Riikka Veltheim berättar om Helene:
- Helene är en pigg och aktiv kvinna, 78 år, som ville motverka sina ålderstecken utan kirurgi. Hon kände att sina fokusområden var pannan, området kring munnen, hakan och generell återfuktning av huden. Som alltid inför en behandling pratade igenom hennes önskemål och förväntningar och jag förklarade vilket resultat hon kunde vänta sig. I detta fall behandlade med Azzalure (ett botulinum toxin) emellan ögonbrynen och kråksparkarna kring ögonen för att släta ut huden. Sedan behandlades hon med Restylanes produkter för att få volym tillbaka kring munnen och för att reducera nasolabialvecken. Hon genomgick även en skinboostersbehandling för att återfukta huden i ansiktet och ge tillbaka lystern.