Ansikte

Ansiktslyft för en jämnare hud och ett mer ungdomligt intryck

Med tiden mister huden sin elasticitet och spänst och det uppstår rynkor, linjer och påsar. Förändringarna beror på både arvsanlag och yttre faktorer som rökning, alkohol, kost, motion, solvanor och viktförändringar. Det är högst individuellt hur man hanterar dessa förändringar.
Många väljer att göra ett ansiktslyft för att få en slätare hud och ett piggare intryck. När man genomför ett ansiktslyft påverkar man framförallt hakan och halslinjens utseende. Fina rynkor runt munnen kräver speciella åtgärder som hudslipning, peeling eller laser. Resultatet blir en jämnare hud, som ger ett mer ungdomligt intryck.

Vi är måna om att du ska känna dig trygg i dina beslut. Därför är det första konsultationsbesöket viktigt. Då träffar du en av våra konsultationssjuksköterskor för att prata igenom förväntningar, förutsättningar, din hälsa och vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga.

Oavsett om det handlar om estetiska värden eller praktiska problem på grund av olycka eller sjukdom.    

Trygghetsgaranti vid kirurgi

Läs mer

    

Vad händer inför ett ansiktslyft?

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer.

Boka konsultation

Praktiska information kring operationen får du av en av våra informationssjuksköterskor. Bland annat hur du ska förbereda dig inför din operation, exempelvis narkos.
Läs mer om narkos här

 

Hur går ett ansiktslyft till?

På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen, som detaljplanerar operationen och fotograferar operationsområdet. Du får också träffa din narkosläkare och blir tilldelad ett rum, som du disponerar under din vistelse på kliniken.

Ett ansiktslyft sker under narkos och tar tre till fyra timmar. Läs mer om narkos och hur det går till här. Vanligtvis läggs ett snitt i tinningen runt örat och i hårfästet. Ibland görs ett snitt under hakspetsen för att sy ihop den ytliga halsmuskeln.

Efter operationen stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning över natten för omvårdnad. På morgonen hjälper vi dig att tvätta håret, därefter är det dags att åka hem och det gör du utan bandage

Vad händer efter operationen?

2926_6a0a6891

Efter operationen stannar du kvar på Akademiklinikens vårdavdelning över natten för omvårdnad. På morgonen hjälper vi dig att tvätta håret, därefter är det dags att åka hem och det gör du utan bandage.
 
De första dygnen efter ditt ansiktslyft får du blåmärken. Du kommer också att uppleva en känsla av svullnad, spänning och ömhet, samt ett visst känselbortfall. Det är helt normalt och kommer successivt att försvinna under de första veckorna efter operationen.

Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen, då tar vi bort en del av stygnen, efter två veckor avlägsnar vi resten av stygnen. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss när som helst, om du har frågor eller vill att vi ska titta till läkningen.        

Du behöver inte vara borta från arbetet, men de flesta brukar stanna hemma cirka tre veckor efter operationen.

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem! Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.
Tänk på att använda en solkräm med en hög skyddsfaktor på ärren under de första sex månaderna. Du bör också undvika starka färgningsvätskor på ärren tre månader efter operationen. Så brukar du färga håret ska du göra det innan operationen.

Även om slutresultatet, ett piggare och mer ungdomligt utseende, går att bedöma tidigast efter sex månader kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet efter ett ansiktslyft varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det är något vi pratar igenom inför operationen.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Före- och efterbilder på ansiktslyft

ansiktslyft

Klicka på bilderna för att se fler före- och efterbilder

Efterbehandling och kombinationsingrepp

Det är vanligt att man kombinerar ansiktslyft med andra ansiktsingrepp, som till exempel mellanansiktslyft, pannlyft, läpp- och fettinjektioner, ögonlockskirurgi och fettsugning av hakan. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom med din kirurg före operationen.
 
För att du ska få ett långsiktigt bra resultat är det viktigt att du vårdar din hud regelbundet. På Akademiklinikens hudcenter kan du boka tid hos kompetenta hudterapeuter. Där finns även Akademiklinikens egen hudvårdsserie som utvecklats under flera års forskning.

Boka konsultation för ansiktlyft, här kan du boka tid >

Här kan du läsa mer om våra hudvårdsprodukter >

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för ansiktslyft>