Vi kommit långt med modern kirurgi för ansiktsförlamning

Ansiktsförlamning eller facialispares innebär att muskelaktiviteten i ena eller båda ansiktshalvorna saknas eller är nedsatt. Förlamningen är oftast enkelsidig och drabbar den så kallade mimiska muskulaturen. Många patienter har drabbats av ansiktsförlamning efter en olycka eller operation,
till exempel när man ska ta bort en tumör i salivkörteln eller i huvudet. Den kan också uppstå vid olika virusinfektioner som Borrelia, men då släpper förlamningen vanligtvis efter ett tag, men cirka 15 % av de som drabbas får kvarstående besvär.

När man drabbas av facialispares slutar musklerna i ansiktet att fungera vilket leder till att mungipa och ögonbryn hänger. Patienten kan inte heller blunda ordentligt. Det kan också handla om en partiell förlamning som resulterar i att musklerna försvagas eller stelnar.

Ett annat tillstånd är en skada som delvis har läkt ut men som sänder ut felaktiga signaler till musklerna vilket kan innebära att ögat stängs när man försöker skratta.

Vad händer inför en behandling?

Första gången du besöker oss lyssnar vi på dina önskemål, förväntningar och svarar på dina frågor.

Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är. Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Vi pratar också om dina förväntningar.

Om du väljer att gå vidare bokar vi en tid för operation eller behandling. Det är bra om du förbereder dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

Hur går operationen/ behandlingen till?

På Akademikliniken har vi kommit väldigt långt med modern kirurgi för ansiktsförlamning. Idag kan vi reparera själva nerv- och muskelskadan och på så sätt många gånger återställa en stor del av muskelkontrollen.

Ju längre tid förlamningen pågår ju mer uttalade blir muskelskadorna.  För att då kunna återskapa funktion måste vi transplantera muskulatur till ansiktet. Vid en operation gör vi vårt yttersta för att optimera både utseende och funktion.

Det stora problemet med ansiktsförlamning är att muskler som förlorat sin rörlighet med tiden sakta omvandlas till bindvävnad och tynar bort. Därför att det väldigt viktigt att behandla dessa patienter i ett tidigt stadium. Den här typen av ingrepp ska utföras av en kvalificerad kirurg som har många års erfarenhet av rekonstruktiv kirurgi.

Skulle det av någon anledning inte finnas någon möjlighet att komma åt den skadade delen av nerven, t ex om skadan sitter inuti skallen, kan man låna nervimpulser från de yttersta förgreningarna från friska nerver av den andra ansiktshalvan. Då flyttar man nervimpulser från den friska till den förlamade sidan av ansiktet via nervtransplantat. Man kan då använda ”oviktiga” nerver från baksidan av underbenen.

Nervimplantatet fästs på de yttersta delarna av nerven på den friska sidan av ansiktet och dras genom en tunnel under huden till den förlamade sidan. Efter detta ingrepp måste nerverna växa över till den förlamade sidan av ansiktet. Detta tar ca 6 -12 månader. Har man väntat för länge innan en operation kan musklerna skadas permanent. Då måste man även genomföra en muskeltransplantation.

Facialspares kan behandlas framgångsrikt med botulinum toxin

Idag kan vi också framgångsrikt behandla vissa patienter som har drabbats av facialispares med muskelavslappnande medel. När en nerv växer tillbaka grenar den sig längst ut, dessa grenar leder till ögonbryn, ögon, haka, läppar och hals. Ibland kan denna förgrening gå snett och resultera i att nerverna migrerar till fel slutdestination. Vilket kan leda till att man sluter ögonen vid ett leende. Dessa abnorma rörelser kallar vi synkinesisk funktion. Idag använder man framgångsrikt muskelavslappnande medel vid både hyperaktivitet och synkinesis av ansiktsmuskulaturen.

Dessutom kan vi använda botulinum toxin för att försiktigt minska muskelkraften på den friska sidan och på så sätt balansera ansiktet. Denna typ av behandling kräver stor erfarenhet och görs av Akademiklinikens läkare som är specialiserade av denna åkomma.

Ibland kan botulinum toxin även kombineras med neuromuskulär sjukgymnastik för att försöka underhålla de förbättrade rörelsemönstren även när medlets verkan har avtagit. Upprepad behandling kan ibland leda till att hjärnan ställer om sig, vilket innebär att man slutligen kan sluta med behandlingarna.

Effekten av denna typ av behandling blir uppenbar cirka 12-18 timmar efter injektionen, maximal effekt syns i slutet av första veckan. Eftersom effekten av behandlingen är övergående krävs det upprepade behandlingar med ca 3-6 månaders mellanrum.

Denna typ an injektionsbehandling är ett av de säkraste läkemedel som finns förutsatt att det ges av en person som har god erfarenhet av metoden. Biverkningar är väldigt sällsynta och går över.  Idag får vem som helst genomföra behandlingar. På Akademikliniken har vi läkare som har varit bland de första i Sverige att ge behandlingar. Vi tycker det är viktigt för din trygghets skull att alla behandlingar genomförs av erfarna specialister.

Vad händer efter operationen/behandlingen?

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem.

Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader.

När du går hem efter en behandling får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen så att du kan nå oss dygnet runt.

Före- och efterbilder på ansiktsförlamning

ansiktsförlamning

Klicka på bilderna för att se fler före- och efterbilder

Efterbehandling och kombinationsingrepp

Det är vanligt att man genomför olika kombinationsingrepp. Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom med din kirurg före operationen.

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för olika behandlingar för ansiktsförlamning >

Privat sjukvårdsförsäkring

Om du har en sjukvårdsförsäkring som privat person eller via ditt företag så kan den vara gällande vid vård på Akademikliniken. Akademikliniken samarbetar med flera försäkringsbolag.

Vill du veta om din försäkring gäller hos oss? Vänligen kontakta ditt försäkringsbolag.

Vad tycker de som har gjort operationen?

1770_dda7fc4c

Namn: Jannice, 30 år
Ingrepp: Ansiktsförlamning

Jannice är 30 år och drabbades av sin första ansiktsförlamning när hon var sju år. Fem år senare drabbades hon av ytterligare en. Förlamningen har lett till att hennes ansikte är osymmetriskt och att hennes leende är snett. Hon träffar doktor Per Hedén som behandlar henne med muskelavslappnande medel. Jannice kände att hon var en person innan ansiktsförlamningen och en person efter. För varje år som gått har hon upplevt att det blivit värre. Hon har utvecklat en social fobi och drömmen är att kunna träffa sina vänner och vara sig själv igen.

– Käre Per

Var ska jag börja? Hur tackar man någon förändrat ens liv totalt?
För det är precis vad du har gjort Per, och jag kommer vara dig tacksam så länge jag lever!

Tack vare dig kan jag le igen, något jag inte gjort sen jag var liten flicka. Min familj är helt förstummade, dom har inte sett mig le mot dom sedan barndomen!
Det är en sån underbar känsla att ord inte kan beskriva det.

Jag känner mig fin och normal för första gången på nästan 20 år! Och det är tack vare dig Per!

Så jag försöker att ”lära” mig att le nu, det är ju helt nytt för mig och jag måste verkligen öva på det. Min hjärna har inte riktigt registrerat att mitt ansikte är återställt och jag kommer på mig själv med att jag fortfarande försöka dölja ansiktet när jag ler.

Men så kommer jag på att jag inte längre har någonting att skämmas för och brister ut u ett brett leende och lyckan sprider sig i hela kroppen – jag känner mig så otroligt lyckligt lottad!

Och jag är så oerhört tacksam över att jag fått denna chansen.

Du har gett mig mitt liv tillbaks och jag kommer aldrig glömma det du gjort för mig! Tack så mycket för allt, du har gjort mig så lycklig!

Stoor kram!

/ Jannice Schäring

1772_dda7fc4c

Namn: Tobias, 39 år
Ingrepp: Ansiktsförlamning

Vid en canceroperation i örat fick Tobias en skada som resulterade i att han blev helt förlamad i vänster ansiktshalva. Sedan dess har han styrt blinkningar och leende med hjälp av sin tunga. Tobias träffar nu doktor Per Hedén för att förhoppningsvis få bukt med problemet.

– Drömmen är att få en bra funktion i muskeln. Så att jag får ett ansikte och ett naturligare uttryck. Jag vill kunna le naturligt och kunna uttrycka mina känslor bättre. Jag vill också få en bättre funktion i mitt öga så att jag kan stänga det, säger Tobias.

Per Hedén tog en bit av ryggmuskeln samt dess blodkärl och kopplade denna till blodkärlen i ansiktet för att få blodcirkulation i muskeln. Han kopplade också nerver till de yttre ansiktsnerverna i den friska ansiktshalvan. Nerverna växer sedan långsamt över till den förlamade ansiktshalvan (en nerv växer ungefär som ett hårsstrå med 1 mm/dag).

Per Hedén är mycket nöjd med resultatet.

– Han har nu en väl fungerande muskel och är nöjd och glad. Redan tidigt såg vi en bra funktion i muskeln. Efter operationen fick vi jobba med att hitta ett balanserat leende där vi försvagade de överaktiva musklerna på ena sidan jämfört med de andra.

1773_dda7fc4c

Namn: Eva, 66 år
Ingrepp: Ansiktsförlamning

I samband med en operation där Eva tog bort en hjärntumör drabbades hon nämligen av en ansiktsförlamning.

Per har under de senaste två åren opererat Eva tre gånger och tycker att det känns bra att nu komma till slutet av processen. Tidigare har han tagit nerver från Evas ben och flyttat till hennes ansikte. Denna gång ska han finjustera hennes mimik.

– Per började med att säga till mig att biologisk ålder inte har någon betydelse och det gladde mig. Jag lever i fulla drag och tänker fortsätta göra detta så länge jag kan, säger Eva.

– Rekonstruktiv kirurgi fungerar inte bra utan kompetens inom estetisk kirurgi och vice versa. Man måste ha kunskap och erfarenhet inom båda områdena, säger Per Hedén.

– Jag såg skillnaden med en gång när jag såg mig själv i spegeln. Det känns skönt. Per har gjort att jag nu kan visa känslor, det är helt underbart! Det har överträffat alla mina förväntningar.