Muskelavslappnande medel reducerar rynkor och fina linjer

Varje gång du skrattar, blir arg, koncentrerar dig eller blir arg spänns ansiktsmuskulaturen och framkallar rynkor och linjer i ansiktet. Eftersom hudens elasticitet minskar med ålder tenderar linjerna att bli kvar. Muskelavslappnande medel (botulinum toxin) motverkar detta.

Botulinum toxin är ett väl beprövat läkemedel som sedan 1980-talet använts inom sjukvården för att t ex behandla muskelsjukdomar. På senare tid har det blivit allt vanligare att det används även i estetiska sammanhang för att reducera synbara linjer och rynkor.

Injektionsbehandlingar med botulinum toxin är nu världens vanligaste estetiska injektionsbehandling, mycket tack vare hög säkerhet, goda resultat och att det är en förhållandevis snabb och enkel behandling.

Läkemedlet sprutas in i utvalda små ansiktsmuskler i mycket utspädda för att släta ut rynkor. Det blockerar då nervimpulserna till de små utvalda ansiktsmusklerna och får dem att slappna av vilket gör att den överliggande huden blir slät. Andra nervfunktioner i huden påverkas inte, utan enbart den specifika muskeln.

De vanligaste behandlingsområdena i ansiktet är "bekymmersrynkan" mellan ögonbrynen, horisontella vecka i pannan och kråksparkar vid ögonvrårna.

Ny analysmetod ersätter djurförsök vid testning av detta medel
Läkemedelsverket i Sverige har godkänt Läkemedelsföretaget Allergan cellbaserade potensanalys för två olika typer av muskelavslappnande medel.
Implementeringen av den nyligen godkända analysen kommer att genomföras så snabbt som möjligt. Godkännandet från Läkemedelsverket är specifikt för Allergans muskelavslappnande medel. Detta godkännande innefattar inte muskelavslappnande medel som tillverkats av andra tillverkare, vilka kommer att fortsätta med sina djurbaserade tester.

1619_bd152c41

Vill du delta i en klinisk studie? Läs mer här >

Vad händer inför en behandling?

Du behöver inte testas före behandlingen utan behandlas oftast i samband med konsultation.

1568_6a0a6891

Hur går en rynkbehandling till?

Behandlaren injicerar en liten mängd toxin med hjälp av en mycket tunn nål på det område som man vill behandla. Oftast behövs ingen bedövning men möjlighet finns om man önskar. Totalt tar behandlingen inte mer än 10-20 minuter beroende på hur många områden som behandlas.

Resultatet är beroende av att man injicerar exakt rätt mängd av läkemedlet på exakt rätt plats. Det ställer stora krav på kompetens och erfarenhet hos behandlaren och man bör vara noga med att anlita en legitimerad läkare eller sjuksköterska som har lång dokumenterad erfarenhet av att utföra denna behandling.

Resultatet av behandlingen syns inte direkt utan först efter ett par, tre dagar. Efter första behandlingen brukar vi därför boka ett återbesök ganska snart för att se resultatet och avgöra om större mängd av läkemedlet behövs för att uppnå önskad effekt.

Effekten är inte permanent utan övergående och sitter i cirka 3-5 månader då man kan upprepa behandlingen om man önskar. För att bibehålla effekt så bör man upprepa behandlingen 2-3 gånger per år och studier visar att effekten varar längre för varje behandling som utförs.

Botulinum toxin används också för behandling av överdriven svettning, migrän och tandgnissling till exempel. Läs mer här om svettbehandling.

  • 493_682a6197 Argrynkan, glabella
  • 489_682a6197 Argrynkan, glabella
  • 492_682a6197 Kråksparkar
  • 1046_168b4503 Reducering av förstorad käkmuskulatur

Vad händer efter en behandling?

Du kan gå hem direkt efter injektionerna. Efter 3-10 dagar börjar resultatet att märkas, men inom vissa områden kan det ta upp till 14 dagar.
 
Du kan alltid ringa oss om du har några frågor.

Du kan boka tid för en injektionsbehandling direkt via vår webbokning>

Vad kostar det?

Priset för en behandling beror på en rad faktorer, bland annat utifrån omfattningen av ett ingrepp och om du ska göra ett kombinationsingrepp. Du kan läsa mer om priser för olika operationer och behandlingar under varje klinik.

Se priser för muskelavslappnande medel>

Vilka frågor brukar vi få?

Det dyker alltid upp en massa frågor. Tveka inte att höra av dig, både före och efter din operation.

Fråga:

Vad kan jag själv göra för att motverka åldrandet?

Svar:

Det går inte att undvika åldrandet helt, men det finns en del åtgärder som på olika sätt kan hjälpa oss behålla vårt ungdomliga utseende:

• Använd solkräm varje dag
• Rök inte, det orsakar rynkor i förtid
• Ät hälsosamt, inklusive frukt och grönsaker
• Drick mycket vatten
• Använd fuktgivande krämer så att huden hålls mjuk och fuktig.

Det dyker alltid upp en massa frågor. Tveka inte att höra av dig, både före och efter din operation. Likaså om du vill boka tid för konsultation.

Fråga:

Förlamar det muskelavslappande medlet muskulaturen i ansiktet på ett onaturligt sätt?

Svar:

En rätt utförd injektion ska inte märkas på annat sätt än att du ser mer utvilad och fräsch ut och ska inte förändra din normala mimik.

Kontakt

Stockholm

Göteborg

Webbshop Guider Podd