Botulinumtoxin (botox) mot rynkor och fina linjer

Botulinumtoxin mot rynkor och fina linjer - även känt som ”botox” eller botulinumtoxin typ A.

Botulinomtoxin (typ A) är en injektionsbehandling som blockerar den nervsignal som gör att en muskel dras samman. Resultatet är att linjer och rynkor, som skapats på grund av ansiktsrörelser t ex att man ler, kisar mot solen eller rynkar pannan, mjukas upp och blir mindre synliga.

Det är en av världens vanligaste medicinska estetiska behandlingar och 2014 utfördes ca 5 miljoner behandlingar med ”botox” världen över. Vanliga behandlingsområden är t ex argrynkan mellan ögonbrynen, kråksparkar runt ögonen och de horisontella linjerna i pannan. ”Botox” används också kosmetiskt för att behandla olika typer av asymmetrier i ansiktet.

Medicinskt kan botulinomtoxin användas för att behandla överdriven svettning (hyperhidros), migrän, överaktiv käkmuskulatur (tandgnissling) och muskelspasmer.

Ett bra resultat är beroende av att man injicerar exakt rätt mängd av läkemedlet på exakt rätt plats. Det ställer stora krav på kompetens och erfarenhet hos behandlaren och man bör vara noga med att anlita en legitimerad läkare eller sjuksköterska som har lång dokumenterad erfarenhet av och är certifierad för att utföra denna behandling. Läs mer om certifiering här

 

LYSSNA: Ett piggare ansikte med injektionssjuksköterska Marika Erlandsson

special-piggare-ansikte

När är behandling med botulinomtoxin lämplig?

 • Du har markerade linjer mellan ögonen som får dig att se trött, arg eller ledsen ut
 • Du har ansiktsmuskulatur som orsakar rynkor runt ögonen och i pannan
 • Ditt ansikte är asymmetriskt

I regel utförs behandlingen på redan befintliga rynkor och linjer. Men ibland kan förebyggande behandling vara lämplig om man har utpräglade anlag för att utveckla markerade rynkor eller en mycket aktiv ansiktsmuskulatur.

Har man rynkor eller veck i ansiktet som orsakats av att ansiktets vävnader tappat sin elasticitet och huden blivit slapp, som t ex nasolabialvecken (från näsan ned mot mungiporna) så är fillers eller fettransplantation en mer lämplig behandling. Läs mer här >

Fördelar

 • Säker behandling om den utförs av legitimerad läkare eller sjuksköterska
 • Behandlingen gör inte särskilt ont och innebär ingen direkt konvalescens
 • Väl utförd behandling ger dig ett naturligt resultat och ett ansikte som ser utvilat och fräscht ut

Nackdelar

 • Behandlingen är inte permanent utan måste göras om var 3:e-6:e månad
 • Om behandlingen inte utförs korrekt finns risk för bl a tunga ögon och ”hängande” muskulatur. Besvären är dock övergående.
 • Vid behandling av känsliga områden kan ibland blåmärken uppstå

 

Vad händer inför en behandling?

Du träffar en av våra certifierade behandlare för en personlig konsultation där ni tillsammans går igenom dina problem och önskemål. Baserat på det rekommenderar behandlaren vilken behandling som är lämplig och berättar om fördelar och risker. Därefter tar ni gemensamt beslut om vilken behandling som skall utföras.

När det gäller botoxbehandling kan oftast den oftast utföras i direkt anslutning till konsultationen om man önskar det, men vi ser gärna att man ger sig själv betänketid innan.

I samband med konsultationen går vi även igenom din hälsostatus och ev. medicinering. Generellt bör man undvika blodförtunnande läkemedel inför en injektionsbehandling.

Är du gravid eller ammande avråder vi från behandling med botulinomtoxin.

En injektionssjuksköterska utför en botoxbehandling

Hur går en rynkbehandling till?

Behandlaren injicerar en liten mängd botulinumtoxin med hjälp av en mycket tunn nål på det område som man vill behandla. Oftast behövs ingen bedövning men möjlighet finns om man önskar det. Totalt tar behandlingen inte mer än 10-20 minuter beroende på hur många områden som behandlas och om botulinumtoxinet kombineras med annan behandling, t ex med fillers.

 • 493_682a6197 Argrynkan, glabella
 • 489_682a6197 Argrynkan, glabella
 • 492_682a6197 Kråksparkar
 • 1046_168b4503 Reducering av förstorad käkmuskulatur

Vad händer efter en behandling med botox?

I regel innebär behandlingen ingen konvalescens utan du kan gå tillbaka till jobbet eller på fest på kvällen om du önskar. Om ett känsligt område i ansiktet behandlas och man har ökad tendens till blåmärken, så är det bra att vara förberedd på att det kan uppstå.

Efter botoxbehandlingen ska du använda de behandlade musklerna så mycket som möjligt eftersom det stimulerar effekten av behandlingen. Du bör inte gnida på eller massera det behandlade området – det kan göra att botulinumtoxinet sprider sig till närliggande muskler som man inte vill behandla. Man bör också ta det lugnt det närmaste dygnet efter behandlingen och t ex undvika fysisk träning.

Resultatet av behandlingen syns inte direkt – effekten sätter in efter ett par dagar och det kan ta upp till ett par veckor innan den fulla effekten sätter in. I samband med första behandlingen bokar vi alltid in ett återbesök att bedöma resultatet och avgöra om större mängd av läkemedlet behövs för att uppnå önskad effekt.

Effekten är inte permanent utan sitter i cirka 3-6 månader då man kan upprepa behandlingen om man önskar. För att bibehålla effekten bör man upprepa behandlingen 2-3 gånger per år och studier visar att effekten varar lite längre för varje behandling som utförs.

Ang. djurförsök vid testning av botulinumtoxin typ A

På grund av nationella regelverk har djurförsök varit en oundviklig metod i många länder för att säkerställa kvaliteten på botulinumtoxin typ A, både för medicinskt och estetiskt bruk.

EU har nu godkänt alternativa testmetoder för bl a läkemedelsföretaget Allergans botulinumtoxin-produkter vilket innebär att djurförsök inte längre är nödvändigt för att testa säkerheten. Allergan är Akademiklinikens huvudleverantör av ”botox”.

Du kan boka tid för en injektionsbehandling direkt via vår webbokning>

Vad kostar det?

Det exakta priset avgörs av behandlingens omfattning och om den kombineras med annan behandling. Innan behandlingen inleds får du en prisuppgift av din behandlare. Här finner du vår prislista.

Kombinationsbehandling

Ofta kombinerar man botoxbehandling med fillers. Fillers används bland annat för hudföryngring, ansiktskonturering, att skapa volym och släta ut rynkor och t ex förstora läppar. Läs mer om fillers här>

För optimal effekt är det bra att komplettera med hudvårdsprodukter specifikt anpassade för just din hudtyp. Vilka produkter som passar just dig får du råd om av din behandlare. Läs mer om våra egna hudvårdsprodukter här >

Patientcase

Läs mer om vad våra patienter tycker om behandlingen här.

Före och Efterbilder

Se exempel på resultat av injektionsbehandlingar här.

Vilka frågor brukar vi få?

Det dyker alltid upp en massa frågor. Tveka inte att höra av dig, både före och efter din operation.

Fråga:

Vad kan jag själv göra för att motverka åldrandet?

Svar:

Det går inte att undvika åldrandet helt, men det finns en del åtgärder som på olika sätt kan hjälpa oss behålla vårt ungdomliga utseende:

• Använd solkräm varje dag
• Rök inte, det orsakar rynkor i förtid
• Ät hälsosamt, inklusive frukt och grönsaker
• Drick mycket vatten
• Använd fuktgivande krämer så att huden hålls mjuk och fuktig.

Det dyker alltid upp en massa frågor. Tveka inte att höra av dig, både före och efter din operation. Likaså om du vill boka tid för konsultation.

Fråga:

Förlamar det muskelavslappande medlet muskulaturen i ansiktet på ett onaturligt sätt?

Svar:

En rätt utförd injektion ska inte märkas på annat sätt än att du ser mer utvilad och fräsch ut och ska inte förändra din normala mimik.